Mnichovo Hradiště: Náměstí má charakter obytné zóny

16.07.2022 19:03 | Tisková zpráva

Co to znamená? A v čem řidiči kolem radnice nejčastěji chybují?

Mnichovo Hradiště: Náměstí má charakter obytné zóny
Foto: Wikipedia, autor ŠJů
Popisek: Mnichovo Hradiště. Ulice 1. máje, kostel sv. Jakuba.

Východní část náměstí, mezi historickým vstupem do budovy radnice a základní školou, prošla revitalizací již v roce 2021. Prostranství kolem radnice se proměnilo nejen stavebně, ale také z pohledu řidičů. A třebaže provoz se sem vrátil již dávno, městská policie upozorňuje na to, že mnozí si na nové pořádky dosud nezvykli. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25316 lidí

Pokud si odmyslíme krajské silnice II/610 a II/277, tedy ulice Turnovskou, Víta Nejedlého a Palackého, které náměstí protínají, má celá lokalita povahu obytné zóny. To znamená, že maximální rychlost, kterou se tu vozy mohou pohybovat, činí 20 km/h, chodci a cyklisté mají před automobily přednost a mohou se pohybovat po celé šířce ulice (dokonce si tu mohou podle zákona na silnici hrát děti) a řidiči nesmí chodce ohrožovat. Na druhou stranu jsou chodci povinni umožnit vozidlům průjezd. V nutných případech jsou však kvůli chodcům řidiči povinni úplně zastavit.

Charakter obytné zóny rovněž udává, kde mohou řidiči parkovat – výhradně na místech k tomu určených. V případě Masarykova náměstí to znamená vždy vpravo, po jeho obvodu. Parkovací místa jsou vyznačena (v prostoru od lékárny po galanterii jde o šikmá stání, od trafiky po večerku na výjezdu z náměstí jde o stání podélná). Stát kdekoliv vlevo je zakázáno.

„Není možné parkovat mezi květníky před starým vstupem do radnice ani u plotu, který ohraničuje aktuálně probíhající stavbu v severní části náměstí. A nebude to možné ani po dokončení revitalizace náměstí,“ konstatuje Petr Kožený, velitel Městské policie Mnichovo Hradiště, který dodává, aby si řidiči raději ověřili, že nestojí na chodníku – vodítkem jim může být bílé vodorovné dopravní značení ohraničující parkovací místo i barva dláždění (pod parkovacími místy je šedá dlažba, chodníky jsou dlážděné okrovou dlažbou). Překážky v podobě obrubníků parkovací zóna obsahovat nesmí.

Vzhledem k častým střetům vozů s květníky a lampami veřejného osvětlení ve východní části náměstí přistoupil investiční odbor městského úřadu na jaře k přeznačení kolmých parkovacích míst. Současná šikmá stání nutí řidiče vyjíždět pod úhlem, kdy je pro ně tento mobiliář lépe viditelný. Šikmá stání rovněž pomáhají odstraňovat další nešvar v podobě vyjíždění z náměstí do protisměru.

Při vjezdu na náměstí jsou řidiči značkou informováni nejen o obytné zóně, ale zároveň o jednosměrce a jediný výjezd z náměstí je tak do ulice Palackého. Zejména u místních ale platí, že zvyk je železná košile, proto se strážníci městské policie snaží stále působit zejména osvětově.

Stavební práce na náměstí v letošním roce pokračují a platí, že prostor mezi Klubem a poštou bude letos dokončen. Jak rychle si řidiči na finální podobu centrálního prostranství města zvyknou, ukáže čas. Platí však, že i do budoucna zaparkujeme na náměstí pouze po jeho vnějším obvodu, a tedy vždy pouze a jedině vpravo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…