Ostrava rozšiřuje pilotní projekt třídění u domu systémem „single stream“ do dalších částí města

22.10.2024 10:23 | Tisková zpráva

Město Ostrava spolu se svou svozovou společností OZO Ostrava připravuje rozšíření pilotního projektu třídění odpadu v zástavbě rodinných domů systémem „single stream“. Jedná se o společný sběr papíru, plastů, nápojových kartonů a kovových obalů do jedné nádoby přistavené přímo k jednotlivým trvale obydleným nemovitostem.

Ostrava rozšiřuje pilotní projekt třídění u domu systémem „single stream“ do dalších částí města
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Po zkušebním zavedení tohoto systému v předchozích letech v Ostravě-Bartovicích a po dohodě s Ministerstvem životního prostředí ČR bude pilotní projekt společného sběru rozšířen do dalších částí města Ostravy.

Cílem pilotního projektu je ověřit účinnost a efektivnost tohoto systému sběru využitelných složek komunálního odpadu, aniž by se snížila kvalita jednotlivých surovin pro další zpracování. V Ostravě jsou pro uskutečnění takového pilotního projektu vhodné podmínky, protože zde byla nedávno jako první v České republice zprovozněna univerzální třídicí linka, která je schopna jednotlivé složky multikomoditního sběru od sebe oddělit (více ZDE).

Pilotní projekt bude od listopadu 2024 rozšířen ve zbývajících částech městského obvodu Radvanice a Bartovice a dále v části městského obvodu Slezská Ostrava, a to konkrétně v Heřmanicích. „Občanům v obou zmiňovaných lokalitách by se mělo výrazně zjednodušit třídění odpadu,“ říká náměstek primátora statutárního města Ostravy Aleš Boháč.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 16584 lidí

„Jednak budou mít nádobu na většinu běžně tříděných komodit přímo u domu, což by mělo k třídění přimět i ty, kteří se doposud třídění věnovali málo, třeba i proto, že kontejnery na separovaný odpad v řídce zastavěných lokalitách měli dále od svého bydliště. Dalším zjednodušením je to, že mohou dohromady sbírat vše, co byli až doposud zvyklí odnášet do modrých a žlutých kontejnerů zvlášť, tedy papír společně s plasty, nápojovými kartony a kovovými obaly. Aby však nový systém přinesl požadovaný výsledek, tedy zvýšení míry separace při zachování efektivity svozu, je třeba zároveň s přistavením nádob na separaci snížit kapacitu nádob na odpad směsný nebo četnost jeho svozu,“ vysvětluje náměstek primátora Aleš Boháč princip systému.

„Věřím, že náš pilotní projekt přinese ministerstvu životního prostředí dostatek podkladů pro zapracování multikomoditního sběru do odpadové legislativy a že Ostrava bude moci tento systém třídění v budoucnu rozšířit i do dalších částí města,“ dodává náměstek Boháč.

Rozvoz nových nádob na třídění začne 21. října 2024 v Radvanicích. Občané by měli v tento den zpřístupnit své dosavadní popelnice na směsný komunální odpad, protože i ty budou během týdne vyměněny za nové, u nichž bude upravena četnost svozu. V následujícím týdnu od 28. října pak bude OZO stejným způsobem pokračovat v Ostravě-Heřmanicích. Od 4. listopadu pak začne pro obě lokality platit nový harmonogram svozu. Občanům budou informace o jejich svozových termínech doručeny při rozvozu nových nádob.

„Nikdo se nemusí bát, že se jedná o ústup od třídění a že by si s touto směsí OZO neumělo poradit,“ ujišťuje občany, kterých se změna týká, jednatel společnosti OZO Ostrava Karel Belda. „Od loňska máme v provozu novou automatickou třídicí linku, která je schopna jednotlivé materiály od sebe kvalitně oddělit a připravit pro další zpracování. A navíc máme již předchozím pilotním projektem v Bartovicích ověřeno, že papír smícháním s dalšími uvedenými typy odpadu nebude pro další využití znehodnocen.“

Ukázky grafických letáků k projektu single stream jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plzeň: V kašně před Západočeským muzeem už zase tryská voda

13:05 Plzeň: V kašně před Západočeským muzeem už zase tryská voda

Oprava největší plzeňské kašny v Kopeckého sadech skončila. Zachovala si svou původní podobu, ale má…