Pardubice: Město chystá proměnu okolí Památníku Zámeček

01.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Město Pardubice pracuje na studii, která má navrhnout řešení pro budoucí využití okolí národní kulturní památky Památníku Zámeček. Cílem studie je nejen navázat na dosavadní úpravy v samotném památníku, ale také využít potenciál celého ochranného pásma kolem této významné památky.

Pardubice: Město chystá proměnu okolí Památníku Zámeček
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Mám velkou radost, že Památník Zámeček získává tak pozitivní ohlasy od veřejnosti i odborníků. Aby jeho atraktivita ještě více vzrostla, je nyní důležité zaměřit se také na jeho okolí,“ uvedl 1. náměstek primátora a člen Dozorčí rady Památníku Zámeček Jakub Rychtecký. Památník Zámeček, který prošel rozsáhlými změnami a úpravami, přinesl do areálu nové spojení a cesty, které reflektují historické události a symboliku místa, kde se během nacistické okupace odehrávaly rasistické perzekuce. Úpravy vrátily památníku jeho původní význam a důstojnost. Nyní se město soustředí na revitalizaci okolního prostoru a navrácení této oblasti do smysluplné a harmonické podoby. Studii zpracovává architekt Vít Podráský, jenž měl také na starosti rekonstrukci památníku. „Vít Podráský je jedním ze dvou spoluautorů vítězného soutěžního návrhu pro areál Památníku Zámeček a nyní navrhne koncepci přilehlého prostoru. Výběr téhož studia na projekční práce je motivován zajištěním kontinuity kvality a jednotného autorského přístupu v této lokalitě,“ vysvětlil Rychtecký.

„Cílem studie je proměna nejbližšího okolí památníku, které pro zdejší obyvatele představuje oblíbené místo k procházkám, v atraktivní park. Snahou ovšem je, aby navržené úpravy prostoru současného lesa a louky byly v souladu s pietním územím. Jedním z námětů je proto myšlenka vytvoření venkovní galerie, která by prezentovala umění jak související s památníkem, tak i jiná pro dané místo vhodná témata,“ řekl k připravovanému návrhu architekt Vít Podráský.

„Studie také zkoumá možnost propojení umění s herními prvky, které by byly určeny pro všechny věkové kategorie. Nepůjde o klasické dětské hřiště, ale o unikátní koncept, který bude mostem mezi světem umění a hry,“ řekl starosta městského obvodu IV Jan Procházka a dodal, že by prostor měl zároveň sloužit k trávení volného času, ať už sportovními aktivitami, kulturou, pobytem v přírodě nebo vzděláváním. Tento nápad má zajistit, že celé území bude fungovat jako jeden celek, kde budou jednotlivé prvky vzájemně propojeny a logicky napojeny. „Území, které má rozlohu 5,5 hektarů, projde citlivou revitalizací. Studie navrhne i zahuštění vegetace a jemnou kultivaci stávajícího porostu, aby prostor získal ucelený a lesní charakter. Další plány jsou návrhy řešení odvodnění parkoviště a využití dešťové vody k zavlažování okolní zeleně. Zvažuje se také začlenění občerstvení, které by mohlo fungovat po celý rok,“ doplnil Rychtecký.

Studie, která by měla být hotová do konce roku 2024, také stanoví jednotlivé etapy realizace revitalizace a přinese ucelenou vizi pro budoucí využití tohoto významného území.

Během rekonstrukce Památníku Zámeček vznikl zcela nový podzemní objekt s novou expozicí, která spojuje fyzické předměty s audiovizuálními prvky. Zároveň došlo k úpravě celého pietního území. Město do výstavby areálu, kde bylo zavražděno 194 českých vlastenců, investovalo 43,8 milionu korun, přičemž přes 21 milionů korun pokryly dotace ze státního rozpočtu a Integrovaného regionálního operačního programu, kterou město čerpalo prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Od svého otevření získal Památník Zámeček již několik domácích i zahraničních ocenění – v rámci soutěže Stavba roku 2022 obdržel Cenu za výjimečný společenský přínos a z rukou Miloše Vystrčila také Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR, loni byl pak vyhlášen Stavbou Pardubického kraje a letos na jaře ve slovinské Lublani získal BIG See Architecture Award 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jindřichův Hradec: Účastníci podzimního Pedálu se sejdou na letišti

10:44 Jindřichův Hradec: Účastníci podzimního Pedálu se sejdou na letišti

Akce s názvem Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál oficiálně uzavře letní turistickou s…