Pelhřimov: Muzeum vsadilo na rychlost a tradici, vystavuje motocykly

22.07.2024 22:09 | Tisková zpráva

Rychlost a tradice je název výstavy, kterou můžete navštívit v pelhřimovském Muzeu Vysočiny. V expozici dominují zhruba dvě desítky motocyklů, které se na silnicích proháněly v uplynulých desetiletích. K vidění je ale i vybavení – helmy, „kokosy“, oblečení, nebo sportovní trofeje.

Pelhřimov: Muzeum vsadilo na rychlost a tradici, vystavuje motocykly
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

„Výstava je koncipována tak, že neukazuje jen motocykly jako takové. Neklade si za cíl shrnout historický vývoj, či představit ty nejzásadnější stroje. Naopak jejím smyslem je ukázat návštěvníkům, že motocykl nikdy jen dopravní prostředek, ale i zdroj dobrodružství, zábavy a v neposlední řadě i symbol svobody,“ pověděla kurátorka výstavy Monika Kotenová.

Výstava motocyklů není v Pelhřimově náhodou. Do správy místního Muzea Vysočiny totiž náleží také nedaleký hrad Kámen, který je expozicemi historických motocyklů vyhlášený a který momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Klást však rovnítko mezi tyto dvě expozice ale nejde. „Prolínání je tu jen částečné. Naše výstava na expozici hradu Kámen navazuje. Najdeme tu motocykly, které byly na hradě vystavené, ale také stroje, které tam nikdy nebyly. Co je společné, že na obou expozicích se podílelo Národní technické muzeum i soukromí sběratelé,“ vysvětlila.

Výstava je rozčleněna do několika sekcí. Setkáte se na ní motocyklovou „každodenností“, uvidíme proto legendárního Péráka, kterého měla řada našich dědečků v garáži, na druhou stranu naleznete i naprosté unikáty, prototypy strojů. Oprávněně je část výstavy věnována motoristickému sportu. „V minulosti nebyl druh sportu, pro který by naše značky nepostavily stroj a neslavily v něm úspěch,“ připomenula Monika Kotenová zlaté roky Jawy nebo ČZ. Další sekce je nazvána Motocykly ve službách a připomíná, že jednostopé stroje byly hojně využívány v armádě, u policie – dříve veřejné bezpečnosti.

Pelhřimovské Muzeum Vysočiny zpřístupnilo výstavu v květnu. Reakce na ni dělají autorům radost. „Lidé jsou nadšení. Platí to především o mužích a dětech, ale těší mě, že ji navštěvují i ženy,“ zmínila se kurátorka, kterou těší, že lidé přicházejí i vzpomínat. „Průvodkyně se od návštěvníků dozvídají nejen cenné informace o motocyklech, ale lidé se s nimi dělí i o zážitky. Svěřují se s tím, co na motorkách v minulosti zažili, jaké měli doma. To je moc fajn, protože přesně to bylo mým cílem.“

Výstavu Rychlost a tradice můžete vidět až do konce příštího roku. Otálet ale není na místě, expozice se bude do jisté míry měnit. „Drobná obměna je naším záměrem. Do jaké míry to ale bude, nejsem schopna v tuto chvíli říci. Bude záležet i na tom, jak se k tomu postaví soukromí sběratelé, kteří nám exponáty zapůjčili,“ vysvětlila Monika Kotenová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

22:41 Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě je nominována na Stavbu roku 2024. Nominaci si českolips…