Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

10.10.2024 22:09 | Tisková zpráva

Kdo bude provozovat sdílená kola? Přerovští radní schválili záměr zahájit veřejnou zakázku s názvem Bikesharing Systém.

Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Provozovatel by měl zajišťovat tuto službu od března roku 2025 do prosince roku 2027, tedy po dobu třiceti měsíců – počítáno s dvouměsíční zimní přestávkou. V našich požadavcích je nejméně 160 kol na 60 stanovištích a součástí zakázky je rovněž provozování aplikace, podporující provoz systému,“ předeslal náměstek primátora Tomáš Navrátil. Tento záměr s předpokládanou hodnotou plnění v částce 250 tisíc korun měsíčně (bez DPH) musí ještě projít hlasováním zastupitelů, kteří se sejdou v pondělí 21. října.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 9198 lidí

Sdílená kola se v Přerově stala hitem. První bicykly vyjely do ulic v červenci roku 2023 a od té doby „trhalo“ město v celorepublikovém žebříčku rekordy s počtem výpůjček na počet obyvatel. Služba, která se ujala, by proto měla pokračovat i v dalších letech. Podle zákona je ale nutno vypsat řízení na provozovatele – firmě nextbike totiž končí v závěru roku pro tuto zakázku koncese.

Pro občany, kteří rádi jezdí na sdílených kolech, se ale prakticky nic nezmění. „I nadále bude platit, že prvních patnáct minut budou mít zdarma, platí je město, pak uhradí jednu korunu za každou minutu navíc, maximální denní částka přitom bude činit 300 korun,“ upřesnil náměstek Vladimír Lichnovský. 

U firmy nextbike byly podmínky obdobné, první čtvrthodina byla zdarma, za každou další započatou půlhodinu bylo účtováno dvacet čtyři korun.

O tom, že jsou v Přerově sdílená kola oblíbená, svědčí i statistika, která slovy čísel říká, že od začátku provozu bylo provedeno 330 622 výpůjček, z toho 212 554 jich bylo v letošním roce. V systému je 11 522 registrovaných uživatelů a ti díky ekologické přepravě šetřili planetu.

„48 147, tolik bylo za celé období provozu ušetřeno kg CO2. Dalším statistickým číslem je 10 136,5, což je počet stromů, které by byly potřebné pro absorpci tohoto množství CO2,“ informovala cyklokoordinátorka města Jana Gazdíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Nahrady

Dobrý večer, pane ministře, chci se zeptat, zda Vám přijde v pořádku do budoucna náhrada první dámě za výlohy spojené a její činností pro stát v částce cca 100 000,- Kč měsíčně? Opravdu, v dnešní době? Nechci být vulgární, ale v dnešní době, kdy spoustu lidí neví kudy kam a je to tragické, Vám to př...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

22:09 Přerov: Sdílená kola se ujala, otázkou je, kdo je bude od jara provozovat

Kdo bude provozovat sdílená kola? Přerovští radní schválili záměr zahájit veřejnou zakázku s názvem …