Vsetín: Občané diskutovali o revitalizaci parku přímo v Panské zahradě

03.10.2024 19:39 | Tisková zpráva

Upravit Panskou zahradu tak, aby byla příjemným a bezpečným místem pro všechny generace Vsetíňanů. To je cílem radnice, která si nechala za tímto účelem zpracovat návrh architektonické studie. Ten byl veřejnosti poprvé představen letos v srpnu v Domě kultury. V pondělí 30. září se pak sešli přímo v Panské zahradě občané a členové vedení města spolu s autory studie Pavlem Mudříkem a krajinářským architektem Zdeňkem Sendlerem, aby zde znovu probrali podrobnosti studie včetně zvažovaných úprav zeleně.

Vsetín: Občané diskutovali o revitalizaci parku přímo v Panské zahradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Studie navrhuje například zachování a rekonstrukci rybníčku či dětského hřiště. Navrženo je vybudování malé kavárny se zázemím a zastřešeného objektu pro komunitní setkávání rodin. Počítá také s vybudováním nového altánu a zřízením dvou ploch pro případné umístění mobilního pódia ke konání menších koncertů. Součástí návrhu je i pobytová louka. Většina zpevněných ploch je navržena z mlatu.

Diskuze s architekty se přímo v Panské zahradě zúčastnila více než stovka občanů, ti na místě mimo jiné vyjádřili obavy z výrazného úbytku zeleně.

„Dobrou zprávou je, že podle krajinářského architekta se v parku nacházejí pouze čtyři problémové stromy, které si kvůli nedobrému stavu vynutí kácení. Za ně bude zvolena náhradní výsadba. Samozřejmě ještě necháme vypracovat dendrologický posudek, který stav stromů detailně posoudí,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že pokud se týká zeleně, architekti navrhují ještě odstranění části keřů v centrální části parku u altánu, aby došlo k jeho prosvětlení.

Dlouhá debata se vedla také ohledně rekonstrukce rybníčku a navržené betonové lávky přes něj, která by měla nahradit tu stávající. „O lávce budeme ještě dále s architekty v rámci tvorby projektové dokumentace diskutovat. Sám si nejsem jistý vhodností použití betonového materiálu. Nejen mně se zdá vhodnější použít například dřevěnou konstrukci,“ řekl starosta Čunek a pokračoval: „Pokud se týká rybníčku, ten je nutno v rámci revitalizace parku zrekonstruovat. Již nyní je zřejmé, že jsou v něm defekty, které se musí opravit. Rozsah nezbytného stavebních úprav ovšem nastíní až detailní průzkum.“

Mnozí přítomní občané vyjádřili přesvědčení, že se v parku nemá nic dělat, že všechny úpravy, kterými město v posledních letech prochází, například i nové nádraží, jsou na nic.

„Máme za sebou revitalizaci řady parků v jiných, i stejně velkých městech, jako je Vsetín. Tam, kde byl její součástí vznik kavárny, to rovněž zpočátku budilo mezi lidmi nedůvěru, ale po realizaci se ukázalo, že šlo o jednoznačně pozitivní krok a kavárny jsou v parcích hojně navštěvovány,“ shodují se architekti, kteří jsou přesvědčeni, že stejně by tomu bylo také na Vsetíně. „V případě objektu komunitního centra, stejně jako řada účastníků setkání, nejsem úplně přesvědčen o jeho potřebnosti. Jde ale o stavbu, kterou lze z projektu nyní snadno vypustit a v případě, že se ukáže její potřeba, ji doplnit až někdy v budoucnu,“ doplnil starosta Čunek a pokračoval: „V projektu revitalizace Panské zahrady budeme dále pokračovat. Architekti nyní mají od občanů spoustu podnětů, z nichž ty nejrelevantnější do studie, třeba i variantně, zapracují a poté veřejnost s upraveným dokumentem opět seznámíme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hodonín: Opravy povrchů komunikací pokračují! Na řadě je Brandlova ulice

22:41 Hodonín: Opravy povrchů komunikací pokračují! Na řadě je Brandlova ulice

Koncem září začaly v Hodoníně rozsáhlé opravy komunikací. Ty jsou plánovány postupně, aby byla co ne…