Vyškov: Bezpečnost dětí se u dvou škol zvýší, přibývá parkovacích míst

15.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Navštěvuje ji přibližně 640 žáků a zhruba polovina z nich je dojíždějících. Do Základní školy Purkyňova půjdou od podzimu bezpečněji. Dočkají se totiž loni avizované výstavby nového chodníku a opravy původního mezi areálem školy a autobusovou zastávkou.

Vyškov: Bezpečnost dětí se u dvou škol zvýší, přibývá parkovacích míst
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nejzásadnější je dostat děti z příjezdové komunikace vedoucí k areálu školy. Zejména ráno je v místě velký provoz: mnohé školáky vozí rodiče, jiní přijíždějí autobusy, parkovací stání navíc hledají pacienti sousední nemocnice. „Právě podél velkého parkoviště u nemocnice chodník opravíme, naváže na něj chodník úplně nový. Oba úseky jsou rozdělené schodištěm, které dosud žáky navádělo na příjezdovou komunikaci do areálu školy. To už naštěstí od začátku nového školního roku nebude platit, bezpečně se dostanou až k bráně školy,“ popsal místostarosta města Roman Celý.

Situaci u školy pomohla i loni u horní brány nainstalovaná závora. Vjezd na povolení školy totiž nemalé množství rodičů ignorovalo. „Aut na příjezdové komunikaci určitě ubylo. Opatření provozu pomohlo,“ ujistil ředitel základní školy Luděk Höfer.

Naznačil nicméně, že víc aut naopak přibylo ze „spodní“ ulice Karla Čapka. „Někteří rodiče své děti přivážejí až k závozu do kuchyně. Byli bychom neradi, aby kolizní situace začaly vznikat naopak u druhého vjezdu,“ doplnil ředitel s tím, že odpovídající chodník vedení školy pochopitelně vítá. Jeho povrch bude ze zámkové dlažby. „Práce se dotýkají délky zhruba 76 metrů. Zpřehlednit se má rovněž situace nahoře, protože pokud školáci vystupují z autobusu nebo přicházejí třeba z Puškinovy ulice, prakticky procházejí mezi auty na velkém parkovišti naproti nemocnici. Aktuálními úpravami se dostanou k novému místu pro přecházení přes výjezd z jednosměrného parkoviště. Vzápětí se napojí na stávající chodník, který opravíme, potažmo postavíme zcela nově,“ zopakoval místostarosta Celý.

Práce zajišťuje do konce letních prázdnin firma EDMA, s. r. o., vyjdou na zhruba 740 tisíc korun.

Se stejným termínem pracují také stavebníci v případě parkovacích kapacit u Základní školy a Mateřské školy Letní pole. Stavba je rozdělena do čtveřice objektů: podélná parkovací stání, nové parkoviště na ploše bývalého víceúčelového hřiště, rozšíření obslužné komunikace k novému parkovišti a nový chodník pro pěší. „Letní pole se přidává ke školám, kde se osvědčilo krátkodobé parkovací stání Kiss and Ride. Jde o místa určená k výstupu a nástupu dětí, které do školy vozí rodiče. Vzniknou tři, dvě postavíme po pravé straně před přechodem pro chodce směrem k Drnovicím, jedno pak za přechodem. Cílem je pochopitelně posílení bezpečnosti dětí,“ řekl místostarosta Vyškova Karel Goldemund.

Ve stejném dopravním režimu je každopádně navržené i samotné parkoviště namísto bývalého hřiště, které je už několik let k parkování využívané. „Jeho povrch jsme doporučili z betonové distanční dlažby, přístupový chodník pak bude tvořit zámková dlažba. Částečně odstraníme oplocení. Parkoviště nabídne 20 míst, z toho dvě poslouží pro invalidy,“ přiblížil místostarosta Celý.

Z důvodu zajištění komfortnějšího najíždění aut a splnění sklonových parametrů vznikne v jeho případě nový vjezd. „Rozšíříme stávající obslužnou komunikaci na šířku pro obousměrný provoz vozidel. Parkoviště bude v režimu K+R omezené na pracovní dny, a to vždy do pěti odpoledne, následně bude do šesté hodiny ranní sloužit jako veřejné parkoviště,“ informoval vyškovský místostarosta Celý.

Novinky zajistí lepší dopravní obslužnost současně mateřince, kdy nemalá část rodičů přirozeně vozí děti autem. „Nezapomínejme, že v prostorách školy jsou v provozu tři třídy. Dosavadní stav nutil řidiče zastavovat a parkovat v okolí budovy, kde navíc dochází k nárůstu dopravy bytovou výstavbou naproti škole. Investice tak přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ sdělil místostarosta Celý.

Komise navrhla radním schválit nabídku od Radka Sourala, cena prací přesahuje 2,2 milionu korun.

Investiční technici městského úřadu navíc stavbu koordinovali ještě s opravou komunikace podél samotné školy. Dochází k výškové úpravě poklopů kanalizačních šachet a uličních vpustí, zmizí výtluky a nerovnosti. Půjde o výměnu obrusné asfaltové vrstvy a přídlažby v rozsahu od přechodu pro chodce k ulici Maxima Gorkého po konec školního pozemku směrem k Drnovicím. „V rámci stavby proběhne obnova vodorovného dopravního značení. Náběhy zpomalovacího prahu, na němž je přechod pro chodce, zvýrazní žluté značení ve tvaru trojúhelníku,“ uzavřel místostarosta Celý.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Nová moderní čtvrť, suverénně nejvyšší dotace v historii města

22:09 Vyškov: Nová moderní čtvrť, suverénně nejvyšší dotace v historii města

Nejsou to složité počty. Vyškov mohl dosáhnout až na 85 procent plánovaných nákladů, přičemž maximál…