Zlín: Cestující budou ve vozech MHD platit kartou, mobilem nebo hodinkami

14.06.2024 19:27 | Tisková zpráva

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) představila nový odbavovací systém ve vozidlech MHD. Cestující budou moci zaplatit jízdné přímo ve voze přiložením bezkontaktní bankovní karty, mobilu nebo hodinek k elektronickému terminálu. Ty budou umístěny u každých dveří vozidla. Nová služba začne fungovat v průběhu listopadu a prosince. Jako první si ji mohli vyzkoušet minulý víkend návštěvníci Dne otevřených dveří DSZO, kde vzbudila mimořádnou pozornost.

Zlín: Cestující budou ve vozech MHD platit kartou, mobilem nebo hodinkami
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Jsem rád, že se podařilo úspěšně připravit nový odbavovací systém. Zároveň chválím DSZO za to, že tímto krokem zajistí integraci krajské dopravní karty Zetka, což umožní pozdější zapojení MHD do Integrované dopravy Zlínského kraje,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Michal Čížek.

Nové terminály jsou určeny k platbám jednotlivého jízdného běžnými bezkontaktními bankovními kartami a budou podporovat také platební karty nahrané v mobilních telefonech nebo hodinkách. Zakoupená jízdenka se nebude tisknout na papír, v případě potřeby si ji ale cestující budou moci vytisknout z e-shopu. Při kontrole se prokážou bankovní kartou, kterou přiloží k revizorově čtečce.

„Nadále ponecháme možnost využívat papírové jízdenky nebo SMS jízdenky, ale podle zkušeností z jiných dopravních podniků očekáváme, že většina cestujících brzy přejde na platby kartou,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Dopravce spustí na konci srpna e-shop, který umožní nákup časového jízdného on-line, tedy bez nutnosti návštěvy předprodeje jízdenek. Informace o platném časovém kuponu cestujícího (pro případ kontroly) bude opět dostupná prostřednictvím jeho bankovní karty. Tento krok umožní, aby se platební karta, mobil nebo hodinky staly jízdenkou v MHD. Z jejího jedinečného čísla, takzvaného tokenu, revizor zjistí, jestli je v systému evidovaná platná jízdenka. Revizor si načte také fotografii držitele karty, aby se předešlo podvodům a zneužívání jedné jízdenky více osobami. Samozřejmostí bude také tisk jízdenek pro účetní účely z prostředí e-shopu.

Náklady na pořízení nového odbavovacího systému představují částku 14,905 milionu korun, přičemž 12,670 milionu získá DSZO z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

volby

Dobrý den, zajímá mě, jak jste si vyhodnotili neúspěch v evropských volbách? Co podle vás bylo jeho příčinou a jak chcete docílit toho, že v krajských volbách upějete, jak píšete ve všech krajích?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pelhřimov: Město nabízí občanům novou službu, elektronický hřbitov

22:09 Pelhřimov: Město nabízí občanům novou službu, elektronický hřbitov

Chcete najít hrob svého příbuzného nebo volné hrobové místo k pronajmutí? Pomůže vám nová mapová apl…