Znojmo: Krize ve Znojemské tepelné společnosti. Zastupitelé jednali o nápravě

17.09.2024 10:44 | Tisková zpráva

nojemská tepelná společnost (dále ZTS), která dodává teplo více než 4000 domácností, čelí řadě problémů, které projednali zastupitelé na pondělním zasedání. Náprava je pro nové vedení města Znojma prioritou, obzvláště nyní před zahájením topné sezóny. Místostarosta Jakub Malačka, který se stal novým jednatelem společnosti, stojí před důležitým úkolem srovnat řadu netransparentních praktik. Malačka sám přiznává, že přebírá společnost ve složité situaci.

Znojmo: Krize ve Znojemské tepelné společnosti. Zastupitelé jednali o nápravě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Tento stav je výsledkem dvou let netransparentního řízení. Před námi je mnoho práce. Problémy, které jsme prozatím odhalili, musíme řešit systematicky a důsledně. Naším cílem je vrátit Znojemskou tepelnou společnost na správnou cestu a zajistit spolehlivé a efektivní služby pro naše zákazníky. Tomuto stavu se možná dalo předejít, kdyby ZTS nekladla překážky při poskytování potřebných materiálů. Jako člen opozice jsem musel opakovaně podávat stížnosti, až jsme nakonec skončili u Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zcela smetl argumenty ZTS o tom, proč mi jako zastupiteli nemohou poskytnout požadované podklady,“ říká úvodem Malačka.

Jedním z největších problémů, kterým se nové vedení ZTS aktuálně zabývá, je neplatnost smluv a objednávek převyšujících částku 50 tisíc korun, které nebyly v posledních dvou letech zveřejňovány v registru smluv. „To je závažné porušení zákona. Nyní je nutné zajistit nápravu a postarat se o to, aby všechny relevantní smlouvy prošly řádným schvalovacím procesem a byly řádně zveřejněny,“ komentuje Malačka.

Dalším prioritou, kterou je potřeba urgentně řešit, je situace kolem kotelny na Smetanově ulici, která se dostala i do hledáčku médií v pořadu Černé ovce. Existuje reálné riziko, že téměř 119 domácností zůstane bez tepla. „V září 2023 obdrželo město výpověď z prostor, kde se nachází naše kotelna, s roční výpovědní lhůtou. Ta uplyne na konci září letošního roku. Pokud si někdo myslí, že je tento problém již vyřešen, je na omylu. Tato záležitost je pro nás nesmírně naléhavá a vynakládáme veškeré úsilí, abychom ji co nejrychleji vyřešili,“ uvádí Malačka.

V Příměticích právě probíhá oprava teplovodu v hodnotě 10 milionů korun (bez DPH). Projekt však provází několik netransparentních aspektů. Jedním z nich je skutečnost, že zakázka nebyla adekvátně zveřejněna v registru smluv. „Soutěž na zhotovitele probíhala oslovením 5 firem, nikoliv otevřeným výběrovým řízením. Navíc jsme zpětně zjistili, že až polovina nákladů mohla být financována dotacemi, pokud by bylo využito informací od Státního fondu podpory investic, o kterých byla společnost informována,“ upřesňuje Malačka.

Alarmující je i fakt, že ZTS v současnosti funguje v provizorním režimu. Od května tohoto roku se ocitla v tomto stavu po odchodu jediného pracovníka s licencí na výrobu a distribuci tepelné energie. „Naštěstí na to zákon pamatuje a nyní je zodpovědnost přenesena na právnickou osobu. Intenzivně pracujeme na nápravě této situace,“ dodal Malačka.

Znepokojení vyvolává trezor, který loni nechala společnost ZTS zhotovit. Postupně do něj bylo uloženo 1,2 milionu korun v hotovosti. V současné době by v něm mělo být uloženo 700 tisíc korun. V pondělí 9. září měl být trezor předán novému jednateli, panu Malačkovi. „Jakmile jsem se dozvěděl, že pan Svoboda přinesl 500 tisíc korun v batohu, okamžitě jsem kontaktoval městskou policii, aby byla přítomna při otevření trezoru a vše zaznamenala. Po otevření jsme však zjistili, že uvnitř je pouze 25 tisíc korun. Požádal jsem pana Svobodu, aby přivolal Policii ČR, což také udělal. Oba jsme s policií spolupracovali a nikdo nebyl zadržen. Bohužel, v ZTS se nedělaly pokladní uzávěrky, takže oficiálně nikdo neví, kdy byly peníze v trezoru naposledy kompletní,“ vyjadřuje své překvapení pan Malačka.

Vedení se také soustředí na hledání úspor a optimalizaci nákladů. „Zmínit mohu neefektivní leasingové smlouvy na dva nové služební vozy, kde zbytečně přeplatíme více než 120 tisíc korun. Stejně tak prověřujeme rámcové smlouvy s telefonním operátorem, kdy se ZTS měla stát přeprodejcem jeho služeb,“ popisuje Malačka a zároveň dodává: „Každou korunu pečlivě zkoumáme, abychom mohli snížit náklady na teplo pro naše odběratele, protože víme že v loňském roce platili nejvyšší ceny v Jihomoravském kraji.“

Ve společnosti byli zjištěny i další zásadní nedostatky, jako je neuveřejňování zápisů z valných hromad či vymazání elektronických skenů faktur a smluv. „Chtěl bych vzkázat tomu, kdo za to odpovídá, že prováděné kontroly tím nezastaví. Máme všechny dokumenty v papírové podobě i v účetnictví,“ vzkazuje Malačka.

Nový jednatel si klade za cíl nejen napravit chyby z minulosti, ale také zajistit, aby se podobné situace v budoucnu neopakovaly. „Je to dlouhodobý proces, ale věřím, že společně vrátíme Znojemské tepelné společnosti důvěru a transparentnost. Upravili jsme již organizační řád, kdy ZTS bude spadat pod odbor majetkový městského úřadu, jako tomu bylo v minulosti. Docílíme tak většího propojení mezi městem a společností. Pracujeme i na možnostech snížení ceny tepla. Vzhledem k nepořádku, který jsem zjistil a rozběhu topné sezóny vás o výsledcích budu informovat později,“ uvádí závěrem Malačka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…