Balaštíková (ANO): Energie pro veřejný sektor a služby

19.10.2022 7:29

Ministr Síkela utrousil další moudro když řekl (4. října v ČT), že má zajištěn dostatek energie pro veřejný sektor a veřejné služby. Neřekl ovšem, za jakou cenu.

Balaštíková (ANO): Energie pro veřejný sektor a služby
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

 Ministr Síkela utrousil další moudro když řekl (4. října v ČT), že má zajištěn dostatek energie pro veřejný sektor a veřejné služby. Neřekl ovšem, za jakou cenu. Za zastropovanou? Ta jednak není až tak nízká, znamená několikanásobně vyšší náklady na energie než v minulé zimě, hlavně ale rozdíl mezi touto a aktuální cenou doplatí stát - tedy půjde to z našich daní a na úkor dalšího zadlužení země a snížení jiných státních výdajů. Kolik to bude neví nikdo. Vláda si bláhově vyčlenila na tento účel nějaké miliardy, naplánovala si válečnou daň, kterou uvalí na energetické společnosti a banky, ale to všechno zřejmě nebude stačit. Proč už konečně tato vláda neřekne, že situace je na příštích několik měsíců skutečně kritická, jediné a že jediné co s tím můžeme dělat jsou úspory a nejspíš i regulace spotřeby, o které bychom už také měli vědět, jak bude probíhat. 

Ještě humornější je Síkelův sociální tarif: vymyslel a ohlásil ho v březnu, pak na něm 6 měsíců pilně pracoval, ale než jsme se mohli něco jasnějšího dozvědět, tarif se odsunul na vedlejší kolej a převládlo zastropování, což byl až do té doby "výmysl opozice" a úplný nesmysl. Teď má tedy celý ten slavný tarif platit jen do konce roku, tedy dva měsíce a Síkela nám ohlásil, že jej bude měnit z plošného na adresný. Tato vláda si pod sebou zkrátka řeže větev a ministr Síkela je v tomto směru nejpilnější. Tvrdí nám navíc, že má rekordně naplněné zásobníky plynem, ale ten plyn, ani ty zásobníky nepatří tomuto státu, natož této vládě či panu Síkelovi. Stát nakoupil jen malé procento těchto zásob, vše ostatní je majetkem soukromých firem, které nám možná ten plyn prodají, pokud za něj zaplatíme cenu, kterou nám řeknou. Nebo po zdanění bank přijde ještě konfiskace plynu? 

Převzato z profilu političky.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.