Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací

11.09.2024 7:17 | Monitoring

Krajští zastupitelé rozhodli o vyhlášení dotačního programu na podporu poskytování sociálních služeb pro příští rok v předpokládaném rozsahu téměř 1,5 miliardy korun. Program bude financovat státní dotace. Poskytovatelé sociálních služeb budou moci žádat od 14. října do 18. listopadu 2024.

Berdychová: Na sociální služby půjde v kraji příští rok 1,5 miliardy z dotací
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Tyto dotace se zaměřují na opravdu širokou paletu sociálních služeb, jako je pochopitelně sociální péče, ale také sociální poradenství či důležité služby v oblasti sociální prevence, kterými pomáháme zabránit sociálnímu vyloučení lidí, kteří jsou tím kvůli své krizové sociální situaci ohrožení. Bude pokrývat jak péči o klienty se zdravotním postižením, tak i o seniory. Odděleně pak vypisujeme samostatný dotační program na podporu hospicové péče. Sociální oblast je společně se zdravotnictvím naší krajskou prioritou, přičemž se snažíme, aby co nejvíce klientů žilo, pokud možno, v přirozeném, domácím prostředí. Důležité jsou pro nás jak investice, tak právě i samotné provozování sociálních služeb, teprve které dává našim investicím smysl,“ vysvětlila náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Poskytovatelé sociálních služeb budou moci žádat od 14. října do 18. listopadu 2024.

Dotačně podporovaná oblast sociální péče zahrnuje osobní asistenci, pečovatelské služby, terénní tísňovou péči, průvodcovské a předčitatelské služby klientům se sníženými schopnostmi v oblasti orientace nebo komunikace, podporu samostatného bydlení klientů sociálních služeb, odlehčovací služby, centra denních služeb, což jsou ambulantní služby pro klienty se sníženou soběstačností, denní i týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, chráněná bydlení či sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Sociální poradenství, na které bude možné rovněž čerpat dotaci, primárně poskytuje klientům potřebné informace přispívající k řešení jejich nepříznivé sociální situace. Dále mimo jiné zprostředkovává kontakt se společenským prostředím, zahrnuje terapeutické činnosti, pomáhá při uplatňování práv klientů či při obstarávání jejich osobních záležitostí a v neposlední řadě poskytuje podporu pečujícím včetně nácviku jejich dovedností pro zvládání péče o osoby závislé na jejich pomoci.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35196 lidí

O dotaci si mohou požádat také poskytovatelé služeb v oblasti sociální prevence, do kterých spadá terénní raná péče o malé děti se zdravotním postižením či špatným zdravotním stavem a o jejich rodiče, telefonická krizová pomoc, tlumočnické služby poskytované osobám s poruchami komunikace způsobenými především smyslovým postižením, ale také provoz azylových domů, domů na půli cesty, nízkoprahových kontaktních a denních center, krizové pomoci, intervenčních center, nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, nocleháren či služeb následné péče.

Dotační program cílí také na výchovné i vzdělávací sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi i pro seniory a osoby se zdravotním postižením, na sociálně terapeutické dílny, terapeutické komunity, terénní programy i sociální rehabilitaci, což je celý soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti klientů.

Celková výše rozdělených financí bude záviset na objemu dotačních prostředků, které kraj obdrží od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Předpokládá se příděl ve výši zhruba 1,48 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Praha se zaměřuje na měření emisí z dopravy

15:06 Hřib (Piráti): Praha se zaměřuje na měření emisí z dopravy

Praha se dlouhodobě potýká s problémem vysoké koncentrace škodlivých emisí v ovzduší.