Je libo červíka?
Mouční červi v chlebu: EU připravuje půdu pro prášek vyrobený z larev do každodenních potravin
Od příštího pondělí 10. února může sto gramů chleba a koláčů obsahovat až čtyři gramy prášku z moučného červa ošetřeného UV zářením, tedy čtyři procenta. UV ošetření prý zvyšuje obsah vitaminu D3 v prášku, takže jej lze v dostatečném množství použít v potravinách jako zdroj vitaminu D. Dne 10. února vstupuje v platnost „Prováděcí nařízení Komise (EU) 2025/89“. Nařízení platí ve všech členských státech Evropské unie.
Plánuje se, že prášek celých larev Tenebrio molitor, tedy moučných červů, bude možné použít v potravinách, jako je chléb, koláče, sýr, ovocný kompot nebo těstoviny. Mouční červi se suší, melou a ošetřují UV světlem. Po ošetření UV světlem se obsah vitamínu D3 v prášku zvýší. Pokud obsah vitaminu D3 v potravině překročí určitou mez v důsledku přidání prášku z moučných červů, musí být na obalu výrobku uvedeno: „Obsahuje vitamin D vyrobený UV ošetřením“. Množství vitaminu pak musí být uvedeno i ve výživové tabulce.
Nařízení EU č. 1169/2011 upravuje požadavky na potraviny. Podle tohoto nařízení musí být vitamin D deklarován, pokud 100 gramů potraviny obsahuje více než 0,75 mikrogramu vitaminu D. Kromě toho musí být na obalu výrobku uvedeno, že obsahuje prášek z moučných červů: „Označení nové potraviny na označení potravin, které ji obsahují, je ‚UV ošetřený larvální prášek Tenebrio molitor (moučný červ)‘“.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV