David (SPD): Rebel kancléřem?

01.10.2024 7:04 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k volbám v Rakousku.

David (SPD): Rebel kancléřem?
Foto: Archiv Ivana Davida
Popisek: Ivan David

Rebel kancléřem?

„Rakouští Svobodní se hodlají zapsat do historie. Poprvé vyhráli volby v Rakousku a deklasovali vládnoucí lidovce (ÖVP)“

Tak hodnotí švýcarská Weltwoche výsledky rakouských parlamentních voleb.

Podle prvních prognóz po uzavření volebních místností v Rakousku potvrdila opoziční FPÖ předvolební průzkumy a je na prvním místě s více než 29 % hlasů.
ÖVP, která v současnosti tvoří vládu se Zelenými, má něco přes 26 %. Samotní Zelení se pohybují mezi 8 a 9 %. Druhá velká opoziční strana SPÖ zvládla něco málo přes 20 %.

Pokud to tak zůstane, triumf Svobodných bude dokonán. Už měsíce vedou všechny volební průzkumy. Nedávno různí průzkumníci veřejného mínění uvedli, že je ÖVP kancléře Karla Nehammera dohání. Nezdá se však, že by lidovci byli příliš úspěšní. Oproti minulým volbám, kdy je vedl dnes už legendární kancléř Sebastian Kurz, ztratili 11 %.

Je však více než nejisté, zda vítěz voleb FPÖ zvládne vést vládu a její šéf Herbert Kickl se stane spolkovým kancléřem. Všechny ostatní strany už dříve spolupráci s FPÖ vyloučily. Prezident Alexander Van der Bellen vždy hlásal, že Kickla v žádném případě složením vlády nepověří.

Podle předběžných výsledků by si ÖVP mohla zajistit moc tím, že vytvoří koalici s SPÖ a buď s liberálními NEOS nebo opět se Zelenými. O takovém spojenectví se diskutovalo již před dnem voleb ve formě tajných plánů, které vešly ve známost.

Tak pestrá spolupráce poražených by však zjevně odporovala vůli voličů. Ne nadarmo se strana Svobodných dostala na první místo vůbec poprvé. Vyloučení FPÖ z účasti ve vládě by se mohlo „kovaným demokratům“ dlouhodobě vymstít.

Možná tedy dostaneme další zemi, kde se vytvoření vlády potáhne dlouhé měsíce a vládnout budou i nadále ti, kdo volby nevyhráli. Tomu se říká pokročilá demokracie, která nehodlá respektovat vůli voličů, ale Bruselu. Vláda nevolených je koneckonců základem současného diktátu Evropské komise, který ti zvolení v Europarlamentu ve své většině bez reptání přijímají. Ti „demokratičtí“. My „nedemokratičtí“ se snažíme řídit tím, co chtějí naši voliči, a tím obtěžujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. et Ing. Miloš Nový byl položen dotaz

úspory

Dobrý den, tvrdíte, jak je těžké ušetřit. A můžete mi říci, jak to mají dělat běžní lidé, kterým výdaje rostou, ale mzdy jsou nízké? A nemyslíte, že by stát mohl dost ušetřit, kdyby se zeštíhlil? Nač potřebujeme tolik politiků, ministrů, úředníků atd?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Česká vláda je čím dál víc jak Zajíček v své jamce

9:04 Dostál (Stačilo!): Česká vláda je čím dál víc jak Zajíček v své jamce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k české vládě.