Decroix (ODS): Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv

03.09.2024 18:01 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k justici a rodinnému právu.

Decroix (ODS): Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Taky jste si tolik užili léto? Vlasy mokré z rybníka. Uřadování na zahradě. Čas na přátele a rodinu. Odstup od rutiny a prostor na srovnání myšlenek.

A co nás čeká na podzim ? Pokusím se o malý výhled témat v oblasti justice..

Diskuze k dětskému certifikátu. Aneb jak zabránit lidem, kteří mají nebezpečnou trestní minulost, v práci s dětmi? Analýza ministerstva spravedlnosti se finalizuje. Řešení máme.

Věcný návrh zákona o náhradním mateřství je schválen vládou. Další kroky jsou před námi, co se ale stihne v tomto volebním období je velkou otázkou

Rozvodová novela. Snaha pomoci mnoha rodinám v krizi projít důstojně složitým obdobím a podpořit dohody. Čeká nás také diskuze o notářských rozvodech, nesouhlasím s nimi. Nepomohou. Projednání  zákona ve výborech proběhne již tento týden.

Zákon o podpoře bydlení. Mám k němu tisíc  a jednu výhrad. Jeho doprovodný zákon ale může zásadním způsobem pomoci nastavit férovější ochranu vlastníků a pronajímatelů. To pomůže i trhu s nájemní bydlením.

Dětský ombudsman. Práva dětí jsou pořád u nás tak nějak zlehčována. Pokud tato instituce vznikne a bude fungovat dobře, pomůže. Diskuze se blíží.

Lobbying. Nic dobrého si o této nové byrokracii nemyslím, neochrání nikoho. Ale budiž. Jen musí být smysluplná a ne „buzerační“ Zákonodárci se neobejdou bez podnětů zvenku, zprávy o jednáních nemají být zpovědní knihou ale objektivní informací.

Reforma vězeňství. Trestní politika je neudržitelná a často nevede k nápravě odsouzených, ale recidivě. Připravuji také akci pro děti vězněných rodičů, které jsou situací trestány bez viny také.

Domácí násilí. Zákon obsahuje systémová opatření zohledňujíci komplexní povahu domácího násilí a účinnější ochranu obětí. Chystám malý pozměňovací návrh, který oběti podpoří ve sporech finančně v oblasti přiznávání náhrady nákladů řízení.

Efektivní justice, účinné vymáhání a ochrana práv jsou důležitým pilířem demokracie a posilují důvěryhodnost ve stát!

Zajímá Vás nějaký z výše uvedených bodů? Napište. Ráda povím více. #ODSrdce Eva

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: ČR ve stopách Lotyšska

12:16 Ministr Ženíšek: ČR ve stopách Lotyšska

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k inovacím.