Decroix (ODS): Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech

15.05.2024 19:08 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Týdnu pro rodinu.

Decroix (ODS): Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Tento týden je týdnem rodiny. Koná se mnoho přednášek a akcí oslavujících rodinu. Z mé zkušenosti je to taky týden, kdy všichni ti, kteří doma zrovna mají nějaké patálie, nebo rodinu nemají, tak se cítí tak trochu divně. Sami. Ideál a touha po dokonalé, soudržné rodině je tak nějak v nás všech. Chceme život jako z fotoalba – vysmáté děti, šťastní a dojatí rodiče…

No, že je to v životě někdy trochu kostrbatější, tak třeba o tom má být týden rodiny. Že rodina mění tvář s tím, jak se mění svět kolem. Že rodina je rodinou, i když se úplně nevejde do kolonek.

Patchworková rodina s dětmi poskládanými z různých vztahů; rozvedená rodina, rodina, kde každý žije jinde, třeba kvůli práci; rodina, ve které je někdo nešťastný; rodina, ve které umřel někdo blízký a všichni se dávají složitě dohromady. Pořád je tohle všechno rodina, přesto do fotoalb mají mnohé životní okamžiky daleko.

S rodinou máme pevně spojeny také děti. Přesto rodinou mohou být i lidé bez dětí. Mít rodinu, znamená mít svůj vlastní "kmen" lidí, kteří jsou blízcí; tlupu lidí, kam patříme pokrevně nebo srdcem.

Přesto mluvíme o zakládání rodiny. A sledujeme a já to slýchám kolem, že dnes není jednoduché založit rodinu. Někdy z důvodů osobních (není s kým? bojím, že tu odpovědnost nezvládnu?) někdy z důvodů vnějších (do této společnosti nechci přivést dítě? není kam? není za co?) někdy z důvodů smíšených (bojím se, že by nešlo skloubit práci a rodinu?) někdy z důvodů zdravotních (mám využít možnosti moderní medicíny?)

Napište mi, jak to máte Vy!

Přijde mi správné o těchto věcech mluvit a zajímalo by mne, jak to vidíte. Jaké překážky při rozhodnutí mít děti nebo vstoupit do manželství či pevného vztahu řešíte nejčastěji?

Teze o tom, že rodina je základ společnosti a nářky na nízkou porodnost jsou evergreenem dnešní společnosti. Studií a analýz máme také spoustu. Ale umíme se o tom také otevřeně bavit?

S Mladá ODS tuto diskuzi vedeme v rámci pracovní skupiny Mladá rodina.  Věřím, že jsou věci, které umíme zařídit legislativně stejně jako věci, které můžeme posunout na úrovni předsudků a mýtů.

Třeba proto, aby fotoalbum té naší dnešní rodiny neukazovalo jen zamšelý, dávno neplatný obrázek. Třeba proto, aby rodina zůstala i nadále tím nejcennějším, co všichni máme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…