Farský (STAN): Autoritáři nejsou receptem na úspěch země

10.10.2024 17:17 | Monitoring

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na projev maďarského premiéra Orbána k prioritám maďarského předsednictví

Farský (STAN): Autoritáři nejsou receptem na úspěch země
Foto: CNNP Prima NEWS
Popisek: Europoslanec Jan Farský v debatě CNN Prima NEWS

Orbánova politická kariéra začala koncem osmdesátých let, kdy se stal jednou z tváří mládežnické liberální organizace, která bojovala proti komunistickému režimu – a tedy i ruskému útlaku. Tato organizace se jmenovala a dodnes jmenuje FIDESZ. Jenže za těch 36 let obrátila kurz a dnes v Maďarsku buduje jakýsi hybrid mezi demokracií a autoritářstvím. Sám Orbán ho nazývá neliberální demokracií. Liberalismus maďarská vládnoucí strana zahodila, šíří nenávist proti sexuálním i etnickým menšinám a spolupracuje s Kremlem.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8827 lidí

Orbán se aktivně snaží ovládnout soudnictví, veřejnoprávní média a potlačuje ta svobodná. Jeho spojenci z řad oligarchů kupují noviny a zpravodajské servery, které jsou vůči Orbánovi kritické. Například v roce 2020 v důsledku Orbánova tlaku odešli novináři z kdysi silného opozičního média Index.

Propad maďarské demokracie dokazují i různé indexy. Freedom House označil Maďarsko v roce 2017 za „svobodnou zemi“ a udělil mu skóre 76 ze 100. Dnes ji považuje jen za „částečně svobodnou“. Je to jediná země v EU, která má toto označení. A s aktuálním skóre 65 ze 100 se mimochodem umístila níž než třeba Jihoafrická republika nebo Indie.

Viktor Orbán kdysi pomohl vyvést svou zemi z jednoho autoritářského režimu, aby se o dvě dekády později rozhodl vybudovat ten svůj. Od silných lídrů by třeba občan čekal, že se o svůj lid postará v době krize. Ale ani to není v případě Orbána pravda. Na začátku pandemie COVID-19 zaznamenalo Maďarsko zdaleka největší propad HDP ze zemí V4. A spolu s Bulharskem a Bosnou a Hercegovinou se Maďarsko umístilo mezi TOP 3 evropských zemí s nejvyšším množstvím úmrtí na 100 000 obyvatel. Ani bratříčkování s Čínou výměnou za vakcíny jim nepomohlo.

Autoritáři zkrátka nejsou receptem na úspěch země. Mají na něj dohlížet silná a nezávislá média, která neustále koukají politikům pod prsty. Ale slabý dohled mezitím umožnil spojencům Orbána rozebírat národní rozpočet i evropské finance, které mohly přispět k rozvoji právě těch maďarských regionů, které FIDESZ volí ve velkém. Pomohl mu vyhrát parlamentní volby po pandemii, kterou objektivně nezvládl. Orbánova neliberální demokracie totiž není klíčem k úspěchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Nálepkování + Ukrajina

To jste si všiml až teď, že vláda nálepkuje a uráží všechny, kdo se vysloví proti její politice a dělá vše, aby potlačila možnost, aby lidé mohli vyjádřit své názory, které se vládě nehodí a nelíbí? A k té Ukrajině. Upřímně je mi ji líto. Tak dlouho bojuje, spousta lidí zemřelo a výsledek je, že by ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Stát není firma, ale ani kasička

19:05 Čunek (KDU-ČSL): Stát není firma, ale ani kasička

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvýšení platů politiků a zavedení "příspěvku" na re…