Gregorová (Piráti): Rusko by nemělo být součástí Rady bezpečnosti OSN

02.11.2022 18:09 | Tisková zpráva

OSN jako mírová organizace by neměla strpět veto svého hlavního mírového nástroje od země, která rozpoutává válku. V samotném sídle Organizace spojených národů ve Spojených státech o tom dnes diskutovala pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Gregorová (Piráti): Rusko by nemělo být součástí Rady bezpečnosti OSN
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Ta upozornila, že ani před válkou nebylo chování Ruska mírové. „Rusko bylo vyloučeno z Rady pro lidská práva, nicméně souhlasím s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, že to nestačí. Dle mého názoru by mělo být také vyloučeno ze stálých členů Rady bezpečnosti,” říká česká europoslankyně Markéta Gregorová.

„Rezoluce Rady jsou hlavním nástrojem vyjádření vůle orgánů OSN. Přítomnost Ruska v Radě, ba dokonce právo veta vůči tomuto nástroji, je dílem zastaralých a zkostnatělých struktur, které už dlouho volají po reformě. Rusko není jediná věc, která nutí OSN ke změně, ale je rozhodně nejurgentnější,” komentuje europoslankyně Gregorová.

Rada bezpečnosti je jeden ze šesti orgánů Organizace spojených národů. Zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečnosti jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou. Jako stálý člen Rady bezpečnosti má Rusko, stejně jako další čtyři státy, právo veta.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…