Gregorová (Piráti): To nejhorší, co můžeme nabízet, jsou falešné naděje

16.10.2022 21:15 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rozšiřování Evropské unie

Gregorová (Piráti): To nejhorší, co můžeme nabízet, jsou falešné naděje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Poslední dobou častěji mluvím o rozšiřování EU - především proto, že si to žádají pořadatelé konferencí a média, protože se to stává horkým tématem. Ačkoli na panelu EUROPEUM Institute for European Policy jsme hovořili především o zemích tzv. Západního Balkánu z hlediska vlivu, který na ně má Čína, Rusko i jejich přímí sousedi, dotkla jsem se právě i jejich perspektivy členství v EU.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Všechno totiž souvisí se vším. Rozšíření EU o tyto země je na stole už několik let - většina z nich se snaží už přes 13 let, Severní Makedonie má dokonce status kandidátské země od roku 2005 - ovšem bez znatelného posunu. Pokud vám někdo něco slíbí a pak se k ničemu nemá, co to ve vás vyvolá? Nedůvěru. Na té se pak snadno přiživí Rusko, nebo Čína. Ti navíc v těchto zemích investují o sto šest, díky čemuž mají i vliv ekonomický. Jak stále opakuji: Dezinformátoři i útočníci nepotřebují konflikt vytvářet, stačí pro ně přiživit se na konfliktu existujícím. A tento bohužel pomáháme utvářet my, jako EU.

A teď odstavec pro skeptičtější čtenáře: Možná jste obezřetní vůči jejich členství v EU. Respektuji to. Ale to nejhorší, co jim můžeme nabízet, jsou další falešné naděje. Buď jasně řekněme: stane se to; nebo ne, Albánie a další nikdy členy EU nebudou. Ale nepředstírejme zájem. Zároveň je nutné začít více investovat. Opět, napadá vás, proč vlastně chodit do menších nebo méně výhodných investic? Protože se nám to dlouhodobě vrátí.

Chceme stabilní sousedství, ne války, rozvraty a krize, protože ty dopadají i na nás, ať chceme, či nikoli. Proto je dobré si dlouhodobě geopoliticky tato sousedství upevnit i investicemi, aby se nám pak neprodražilo "hašení požárů".

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…