Hejtman Červíček: Nová jídelna na hradecké Pospíšilově třídě pojme až 1200 strávníků

01.07.2024 21:03 | Monitoring

Královéhradecký kraj vyhlásil veřejnou zakázku na vybudování stravovacího zařízení v Evropském domě v Hradci Králové. V novou jídelnu se promění bývalý výměník, který je součástí budovy takzvaného nového Hlucháku. Krajská investice za 65,9 milionu korun bez DPH vyřeší aktuální nedostatek jídelen pro žáky středních škol na Pospíšilově třídě a blízkém okolí.

Hejtman Červíček: Nová jídelna na hradecké Pospíšilově třídě pojme až 1200 strávníků
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Tuto investici vnímám jako klíčovou. Reaguje totiž na dlouhodobý problém nedostatku stravovacích kapacit škol na hradecké Pospíšilově třídě, kdy jsem jako hejtman obdržel několik dopisů. My nyní přicházíme s konkrétním řešením a já děkuji všem zainteresovaným, kteří se na přípravě projektu podíleli a dokázali připravit vše potřebné pro úspěšné zahájení stavby,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

Na stavbu nové jídelny v Evropském domě tzv. novém Hlucháku, plánuje Královéhradecký kraj vynaložit 65,9 milionu korun bez DPH. „Nyní jsme ve fázi, kdy vyhlašujeme veřejnou zakázku na zhotovitele stavebních prací, které uhradíme z prostředků Královéhradeckého kraje – z Fondu rozvoje a reprodukce. Začít stavět chceme od října 2024 a jídelnu, která by mohla být v provozu od března 2026, vybavíme nejmodernějšími technologiemi pro vaření, což povede ke zvýšení hygienických standardů a celkovému zvýšení komfortu pro kuchaře i strávníky. Také počítáme s jejím celoročním provozem, “ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček, odpovědný za gesci investic a inovací.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 23726 lidí

Stravovací zařízení vznikne v bývalé jednopodlažní výměníkové stanici a pětipodlažní administrativní budově. Stavbaři celkově změní dispoziční řešení současných prostor a vybudují nové podlaží uvnitř objektu. V suterénu výměníkové stanice vznikne hlavní vstup do jídelny pro strávníky včetně dalších místností pro kanceláře na prodej čipů, výdejny s výtahovým propojením s prvním patrem, místnosti na mytí stolního nádobí, hygienické zázemí a dvě strojovny.

Vstup pro zaměstnance a zásobování bude v prvním patře stejně jako kanceláře vedoucích zaměstnanců a veškerého zázemí pro personál. Vzniknou zde také skladovací prostory, přípravny a varna s návazností na výtah. Součástí projektu je zateplení pětipodlažní administrativní budovy, výměna několika zbývajících oken a vybudování prosklené stěny schodiště.

„Počítáme s tím, že novou jídelnu s kapacitou 1200 obědů denně budou využívat zejména žáci hradeckých středních škol na Pospíšilově třídě, například z gymnázia Boženy Němcové, stavební průmyslové školy či obchodní akademie. Středoškoláci tak dostanou možnost využít nabídky hodnotné polední stravy, což je klíčové pro udržení zdravého životního stylu a optimální pracovní výkonnosti. Dobře vyvážená strava zlepšuje koncentraci a paměť,“ doplnil náměstek Štěpánek za oblast školství.

V současnosti mají středoškoláci nejbližší možnost stravování v nedaleké základní škole v Severní ulici nebo v hotelové škole vedle krajského soudu. Další stravovací možnosti jsou jak finančně, tak časově nevyhovující a často nedostačuje ani jejich kapacita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

21:03 Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhr…