Hejtman Půta: Mrzí mě, že zadavatelé nemohou rozhodovat u zakázek pružně a rychle

01.08.2024 21:03 | Monitoring

Odstoupení firmy CL-EVANS s.r.o z veřejné zakázky na rekultivaci dolního centra Liberce a výběr dalšího účastníka v pořadí. To bylo hlavním obsahem mimořádného jednání krajských radních dne 1. srpna.

Hejtman Půta: Mrzí mě, že zadavatelé nemohou rozhodovat u zakázek pružně a rychle
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

CL-EVANS, s.r.o., zdůvodnila svoje rozhodnutí tím, že kvůli prodlužování zadávacího řízení by stavěla mimo vhodnou stavební sezonu a již má jiné zakázky. Krajští radní tak vybrali druhého v pořadí – firmu Gardenline, s.r.o., a to za nabídkovou cenu 141 972 930 korun včetně DPH.

„Původní zadávací řízení začalo již 11. července loňského roku a 9. ledna 2024 jsme vybrali firmu CL-EVANS. Po námitce jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže čtyři měsíce. Mrzí mě, že veřejní zadavatelé nemohou kvůli zákonu rozhodovat u zakázek pružně a rychle. Jsou totiž vázáni zdlouhavostí a nepružností celého procesu. Výběr dodavatele na stavbu náplavky je toho typickým příkladem. Utíkají nám kvůli tomu termíny a možnosti, jak zahájit stavbu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Rozhodnutí firmy CL-EVANS o odstoupení z veřejné zakázky musíme respektovat. Pevně věřím, že v námitkové lhůtě, která činí 15 dnů, již nebudeme řešit žádné další komplikace a s nově vybranou společností Gardenline podepíšeme smlouvu ve druhé polovině srpna letošního roku,“ dodal hejtman.

„Odstoupením původního vybraného dodavatele nedošlo k ovlivnění prvotního pořadí nabídek, a tak nebyl důvod provádět nové hodnocení, což by celý projekt ještě více zpozdilo. Všechny ostatní podmínky smlouvy zůstávají, firma Gardenline bude mít 330 dnů na dokončení stavby,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

V druhé etapě kultivace okolí krajského úřadu má být změněna podoba nábřeží řeky Nisy – úprava koryta řeky, náplavka, lávka, rampa, schodiště, hlavní vstup do budovy úřadu, park s kioskem, dětské hřiště a příjezdová komunikace a zpevněné plochy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Nwelati: Stát musí garantovat občanům dostupné energie za dostupné ceny

6:03 Senátor Nwelati: Stát musí garantovat občanům dostupné energie za dostupné ceny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k energetice.