Hlaváček (STAN): Konstrukci výtoňského mostu zachováme i v případě nové výstavby

30.08.2024 23:08 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zachování a přesunu konstrukce železničního mostu pod pražským Vyšehradem

Hlaváček (STAN): Konstrukci výtoňského mostu zachováme i v případě nové výstavby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

Ocelová konstrukce, která dnes na Výtoni spojuje vltavské břehy, je bezpochyby významnou kulturní památkou. V případě stavby nové konstrukce proto prosazujeme její zachování a přesun. Sloužit by mohla jako lávka pro chodce a cyklisty.

Současná dvojkolejná konstrukce nahradila původní jednokolejnou už po třech dekádách provozu v roce 1901. Pražané proti tomu zprvu protestovali, postupně ale nový most přijali za svůj, umožnil totiž potřebné rozšíření železniční dopravy. A stejnou situaci zažíváme i dnes.

Výtoň je dnes úzkým hrdlem železniční sítě, které musíme rozšířit, abychom zvládli rostoucí požadavky na příměstskou i regionální dopravu.

Revitalizace se spolu s novou zastávkou na trati stane základem transformace celé lokality, která je dnes spíše neprostupnou křižovatkou, a vdechne jí nový život.

Původní konstrukce bude v případě nové výstavby přesunuta a spojí Velkou Chuchli a Modřany. Díky tomu dojde také k propojení dvou významných cyklotras podél Vltavy. Součástí návrhu bude i návrat původních secesních prvků a oprava konstrukce.

Nový železniční most by rovněž měl mít ocelové oblouky a hlavně tři koleje. Třetí kolej je totiž klíčový prvek pro rozvoj pražské i regionální železniční sítě. Vzácné a stále funkční kamenné pilíře budou zachovány a léta uzavřené kamenné oblouky budou díky úpravě zpřístupněny a využity například pro kavárnu.

Za přínosnou spolupráci díky kolegům ze Správy železnic, Ministerstva dopravy a Zdeňku Hřibovi, náměstkovi pro dopravu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Odmávli jsme výběr zhotovitele stavebních prací pro obchvat Blučiny

18:05 Hejtman Grolich: Odmávli jsme výběr zhotovitele stavebních prací pro obchvat Blučiny

SÚS JMK může spustit výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací u historicky nejdražší krajské …