Jelínková (KDU-ČSL): Každý člověk by měl skládat účty za svoji práci

29.08.2022 13:09 | Ze sítí

Rekapitulace pracovní náplně, zveřejněná na facebookovém profilu

Jelínková (KDU-ČSL): Každý člověk by měl skládat účty za svoji práci
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

U politika je to téměř povinností. V roce 2016 jsem byla zvolena do Senátu. Díky hlasům 8 tisíc lidí jsem se stala senátorkou. Proto mi dovolte, abych stručně zmínila vše podstatné, co se mi podařilo prosadit a na kterých tématech jsem za poslední roky pracovala. Moji práci lze rozdělit do tří oblastí.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Za prvé je to pomoc rodinám. Aktivně jsem prosazovala např. schválení zvýšení slevy na děti. Díky tomu má průměrná rodina, vychovávající děti, o několik tisíc korun ročně více ve svých peněženkách. Dále je to možnost výplaty jednorázového příspěvku u nedočerpané tzv. rodičovské při narození dalšího dítěte. Tímto jsme odstranili nespravedlnost, kdy mnoho matek pobírajících rodičovský příspěvek kvůli narození dalšího dítěte nedočerpalo celou určenou částku. Také jsem aktivně a úspěšně bojovala za zachování dětských skupin.

Druhou oblastí byla pomoc zranitelným skupinám. Zde se mi podařilo prosadit rozšíření okruhu zvlášť zranitelných osob o osoby znásilněné či po domácím násilí, což s sebou nese vyšší ochranu při vyšetřování, nárok na bezplatného průvodce při trestním řízení nebo možnost si vybrat pohlaví vyšetřujícího policisty. Dalším úspěchem je umožnění parkování automobilů domácí zdravotní péče i na místech se zákazem stání. Také jsem pomáhala prosadit zvýšení příspěvku na péči ve 3. a 4. stupni závislosti pro osoby pečující v domácím prostředí.

Konečně takovou velkou třetí oblastí mé legislativní práce v Senátu byla tzv. covidová pomoc. Především se nám podařilo prosadit možnost zúčastnit se voleb v karanténě. Tu nejprve Babišova vláda odmítla, ale po našem tlaku se připravila legislativní změna, která tuto volbu umožnila. Pak to byla finanční pomoc pro obce a města, které se měly, dle původního návrhu bývalé vlády, podílet na kompenzacích pro podnikatele. Dále rozšíření kompenzací i pro lidi pracující pouze na tzv. dohody. Také se mi spolu s kolegy podařilo prosadit navýšení finančních prostředků na hospicovou nebo paliativní péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

4:31 Krajča (KSČM): Účelovost vládou prosazovaných změn volebních zákonů je zcela zjevná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě