KSČM: STAČILO! a frakce aneb Program za koryta nevyměníme!

17.07.2024 4:31 | Monitoring

My, europoslanci zastupující vás, naše voliče, ve STAČILO! – Kateřina Konečná a Ondřej Dostál, máme po měsíci od voleb do Evropského parlamentu a turbulentním vývoji na poli frakcí stále jasný a zásadový postoj.

KSČM: STAČILO! a frakce aneb Program za koryta nevyměníme!
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Platí jasná pravidla, která jsme si řekli na začátku naší cesty za zastupováním zájmů českých občanů:

Za prvé – rozhodně nevyměníme náš program, pro který nás lidé volili, za teplá místečka.
Za druhé – budeme jednat společně, nerozdělíme se. Kde bude jeden, bude zároveň i ten druhý.

Nejnadějněji to vypadalo s konzervativně levicovou frakcí, kterou začala skládat Sahra Wagenknechtová. Čekalo se mj. na rozhodnutí slovenského SMER, který ovšem dal nakonec přednost socialistické frakci (S&D), kam si dal přihlášku.

Nová levicová frakce tedy nevznikla. Logicky se nám tudíž nabízela účast v rámci frakce Levice (The Left). S ní jsme se sice v některých otázkách (Green Deal, migrace) neshodovali ani v minulém období, nicméně na rozdíl od ostatních měla tu výhodu, že byla konfederální. Tedy to, že jste na věci měli jiný názor, nebylo důvodem ke kárání či vylučování. To se ovšem těmito volbami změnilo.

Nemohli jsme podepsat politické prohlášení, v němž je posílení Green Dealu, migrace a v němž není dostatečně kladen důraz na mírovou politiku. Jednoznačně odmítáme vojenské řešení ukrajinského konfliktu a další posílání zbraní, nakoupených za peníze, které pak chybí třeba ve zdravotnictví. V tuto chvíli tedy míříme mezi nezařazené poslance.

Ano, je to pro nás limitující, ovšem v rámci neformální spolupráce, například s těmi, kteří byli připraveni utvořit novou frakci, jsme připraveni hledat průniky a podávat návrhy tak, abychom naplnili co nejvíce z našeho volebního programu. Ten je postaven na třech pilířích – důsledně mírové politice, zásadní obhajobě zájmů ČR (tedy méně Green Dealu i STOPka migraci nebo zrušení práva veta) a na sociální oblasti.

Kateřina Konečná
Ondřej Dostál

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Nejsou to v té pětikoalici fištróni?

13:09 Rajchl (PRO): Nejsou to v té pětikoalici fištróni?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k emisním povolenkám na benzín