Krása (Trikolora): Tentokrát jen pár vět

14.08.2024 19:05 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k aktuálnímu působení vlády Petra Fialy

Krása (Trikolora): Tentokrát jen pár vět
Foto: archiv V. Krása
Popisek: Václav Krása

Část koalice zvažuje menší, respektive pomalejší přidávání těm, kteří získali ve dvou minulých letech předčasný důchod. Jde o desítky tisíc lidí. Někteří vládní politici uvažují o jakémsi zpětném narovnání. Což by v podstatě znamenalo zpomalit do doby dosažení řádného důchodového věku valorizaci těm, kteří získali výhodný předčasný důchod v dobré víře a podle tehdy platného zákona. Na první pohled se to může někomu zdát, jako spravedlivé, ale není.

Jde o to, že občan nemá žádnou právní jistotu, že pokud jedná v souladu podle zákonů, neznamená to, že nabytá práva mu zákonodárci opět nevezmou. Ve společnosti logicky vzniká nedůvěra ve stát a jeho činnost, což ve svých důsledcích může vést až k rozkladu státu, a vytváří se tím podhoubí pro různé radikální proudy. Místo toho, aby koalice kriticky hodnotila činnost jednotlivých ministrů, tak jejich pochybení vždy dopadne jen na daňového poplatníka.

Stát místo aby zajistil základní svoje povinnosti, jen připravuje další a další změny, které postihnou jednotlivé občany. Jednou z povinností státu je nepochybně zajistit dostatek léků, a to zvláště těch, jejichž nedostatek ohrožuje život. Prezident České lékárnické komory varuje, že se situace s léky nejen nezlepšuje, ale dokonce ji od podzimu zhorší také přijetí nové legislativy v Německu, která požaduje pro tamní trh po distributorech zásoby léků alespoň na půl roku.

„Ta změna zasáhne zbytek Evropy a tím, že jsme sousední země a malý trh, musíme předpokládat, že se situace v říjnu bude dál zhoršovat,“ předpovídá odborník. Problém není jen ve výpadcích léků, ale i v tom, že se léčiva třeba ani nedostanou k českým pacientům, protože se „zadními vrátky“ vracejí na velké a dobře financované trhy. „Takhle se léky, které mají být za tu skvělou výhodnou cenu dostupné pouze pacientům v České republice, objevují jinde,“ popisuje s tím, že jde o byznys v hodnotě desítek miliard ročně. Pan ministr zdravotnictví pořád slibuje, že se situace lepší, ale opak je pravdou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách

11:09 Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách

Hejtman Petr Kulhánek (STAN) celé uplynulé volební období přehlížel nutnost podporovat a rozvíjet so…