Lachnit: Kvízové odpoledne v Komunitním centru Prádelna

07.10.2019 7:32 | Zprávy

„Říjen je v komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici ve znamení nového semestru vzdělávacích a pohybových kurzů pro seniory, který začal koncem září. Těsně před jeho zahájením zde proběhl další ročník Community Days, a pracovníci Pivovaru Staropramen tak vybudovali spoustu vylepšení ke zvýšení komfortu všech návštěvníků centra,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: Kvízové odpoledne v Komunitním centru Prádelna
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Kromě těchto pravidelných aktivit však říjnový program přináší i několik novinek. Jednou z nich je zahájení cyklu Kvízových odpolední pro seniory, které proběhne ve středu 16. října 2019 od 14 hodin a dále mu bude patřit vždy jedna středa v měsíci. Organizátoři na každé setkání připraví celkem padesát otázek pro deset tematických okruhů - kultura, architektura, literatura, botanika, historie, filmy… a spousta dalších. Účastníci soutěží jsou rozděleni do tří až čtyřčlenných týmů a odpovídají na otázky. Po ukončení každého tematického okruhu se během přestávky vyhodnotí odpovědi a na závěr se vyhlásí nejlepší tým, který navíc obdrží drobnou odměnu pro vítěze.

Taková kvízová odpoledne představují ideální příležitosti pro trénink paměti i všeobecného rozhledu. Kvízy většina lidí občas vyzkouší pro radost a zábavu, avšak právě znalostní kvízy velmi rychle rozvíjejí logické a kombinační myšlení a posilují zapamatování nových poznatků. V mládí tak kvízy zlepšují školní prospěch, ale významný efekt na kognitivní funkce při pravidelném provádění kvízů a testů je potvrzen také u seniorů. Zajímavostí je také skutečnost, že u většiny dobrých kvízů lze nejméně polovinu otázek vyloučit pouze logickou úvahou, i když otázky vypadají rafinovaně a soutěžící o daném tématu nevědí vůbec nic.

“V 21. století se duševní svěžest stává základním předpokladem k tomu, aby člověk dokázal efek-tivně a cílevědomě přijímat a zpracovávat stále více rostoucí objem informací. Všichni víme, že některé naše duševní schopnosti se v průběhu stárnutí mění. Úbytku těchto duševních schopností ve vyšším věku se však můžeme do značné míry bránit psychickou a intelektuální činností. Ta právě může mít i podobu zábavného kvízového odpoledne, kde si senioři společně procvičí paměť, mozek, ale především si užijí spoustu legrace a třeba poznají nové přátele. Tudíž tato nová aktivita obohacuje účastníky hned dvojím způsobem, a proto předpokládám, že se stane velmi oblíbenou a vyhledávanou,” zve na kvízové odpoledne JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Slovo „Írán“ zní pro mnoho lidí tajemně, ale cestovatelé, kteří ho navštívili, potvrzují, že je to země neuvěřitelně milých a pohostinných lidí, plná nádherných památek a přírody. Bohatá historie Íránu pokrývá období několika tisíc let, návštěvník zde může obdivovat starověké město Persepolis, mešity, paláce, pevnosti, bazary a jiné památky na středověkou Perskou říši. S nehostinnou pouští a vysokými horami kontrastuje orientální krása perských zahrad.

V říjnu do komunitního centra Prádelna opět zavítá Jaromír Lisý, dlouholetý diplomatický pracovník, který v loňském roce nadchnul davy návštěvníků svou přednáškou o Sýrii. V letošním roce navštívil právě Írán a ve čtvrtek 31. října 2019 od 15 hodin se s návštěvníky podělí o své zážitky a dojmy, podložené bohatou fotodokumentací. Vstup je zdarma a součástí bude také malá ochutnávka íránské kuchyně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny?

Jak si jako poslanci můžete dovolit mít prázdniny? Myslíte, že na ně máte nárok, a že není potřeba skoro dva měsíce něco řešit? Navíc je máte stejně dlouhé jako učitelé, kteří si ale jen tak přes rok volno vzít nemohou, za to absence poslanců na schůzích jsou docela běžné. A kdo jiný kromě dětí má v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Estonsko je právem považováno za šampiona v inovacích a digitalizaci

8:05 Pekarová Adamová (TOP 09): Estonsko je právem považováno za šampiona v inovacích a digitalizaci

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová přijala předsedu estonského zákonodárného s…