Letocha (STAN): Na výboru pro bezpečnost nebyla žádná nezodpovězená otázka

21.06.2024 14:07 | Zprávy

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 k projednávání zásahu proti střelci na FF UK bezpečnostním výborem sněmovny

Letocha (STAN): Na výboru pro bezpečnost nebyla žádná nezodpovězená otázka
Foto: STAN
Popisek: Petr Letocha

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Dovolte mi reagovat na to, co tady před chviličkou zaznělo ohledně střelby na Filozofické fakultě, a zejména k tomu, co zaznělo včera na výboru pro bezpečnost. Já jsem členem výboru pro bezpečnost, byl jsem tam včera celou dobu, stejně tak jako jsem tam byl 11. ledna 2024, kdy se výbor tímto tématem zabýval poprvé. Již tehdy nám byla řečena řada věcí. A vzhledem k tomu, že řada z vás, byť jste měli možnost sledovat jednání tohoto výboru včera, tak je možné, že jste se k těm informacím nedostali. Tak já si dovolím velmi stručně ještě jednou zhodnotit tu časovou osu tak, jak jsme s ní byli seznámeni včera.

Tím základním bodem v celé té situaci byl telefon kamarádky pachatele, která volá v 12.19 hodin na záchrannou službu a oznamuje, že její kamarád se s ní v esemeskách loučí. A vzhledem k tomu, že měl v minulosti sklony k sebevraždám, tak se bojí o jeho zdraví, protože jí telefon nezvedá a na esemesky nereaguje. V tu danou chvíli záchranná služba informuje policii, protože se potřebují dostat do rodinného domu. A ve 12.54 hodin po prověrce v domě v Hostouni byl nalezen mrtvý muž a zároveň prvotní hlídka zjistila v domě nález zbraní, plynových láhví a únik plynu. Ve 13.10 hodin bylo přizváno operační středisko pražské policie. To je taktéž velmi důležitý čas, 13.10 hodin.

Ve 13.11 hodin budoucí střelec jede do Prahy. Není upřesněno kam. Pravděpodobně se chystá spáchat sebevraždu, je podezřelý ze zvlášť závažného trestného činu. Tuto informaci dostávají všichni policisté v Praze. Policisté v tu danou chvíli hledají člověka, který jel někam do Prahy, naprosto nemají ty informace, co my, že jel na filozofickou fakultu. Od zjištění jeho matky a té kamarádky však víme, že jeho klasické chování v této době bylo, že jel studovat na filozofickou fakultu. Proto první cesta, kam policie vyrazila, byla filozofická fakulta na Palachově náměstí a bylo to konkrétně ve 13.24 hodin.

Úkolem té hlídky bylo zjistit, jestli tento člověk skutečně je studentem Filozofické fakulty, jejím úkolem bylo ověřit, zda fotografie, kterou policie má, je ta, kterou má také fakulta ve své databázi, a jejím úkolem bylo samozřejmě zjistit, jestli a kde má případně výuku, na kterou by standardně v tu danou chvíli jel. Policie se samozřejmě ptala i v budově na to, jestli někdo tohoto pachatele - v tu dobu teprve podezřelého - a člověka, o kterého se obávali, že chce spáchat sebevraždu, jestli ho tam někdo viděl. Ptali se hned několika lidí, a nikdo nepotvrdil, že by tento člověk tam byl viděn. Dále se uskutečnilo to, že na personálním oddělení zjistili, že tento pachatel tam skutečně studuje, vyfotili si jeho aktuální podobiznu a následně dostali informaci, že mu za 10 minut začíná výuka v budově v Celetné. Tyto informace policista, který vyhodnocoval tento zásah a operativní řízení, vyhodnotil tak, že všechny hlídky poslal do ulice Celetné, do budovy Filozofické fakulty, kde měla začít výuka za 10 minut po době zjištění. To je ten důvod a odpověď na otázku, která tady stále padá, proč neprohledali v tu danou chvíli celou budovu.

Chápu, že dneska ve světle informací, které zpětně máme, se nám to může zdát nepochopitelné, ale když se podíváme na to z pohledu těch policistů, kteří na tu školu v podstatě jeli ověřit, jestli ten pachatel budoucí je skutečně studentem, ověřit jeho fotografii a zjistit, kde by měl v tu danou chvíli studovat, tak tuto informaci získali a s tuto informaci naložili tak, jak naložili. Policie se potom soustředila na budovu v Celetné, kde velmi opatrně se snažila zjistit, jestli v místnosti, ve které výuka měla probíhat, skutečně ta výuka probíhala. Osoba, o které se tady bavíme, tam však nebyla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …