Liška (STAN): Zálohování PET láhví nedává smysl, ministr Hladík podlehl lobbistům

08.08.2024 4:28 | Monitoring

Návrh na zavedení zálohování, který se snaží prosadit nápojářský průmysl skrze Ministerstvo životního prostředí, je zbytečný a může mít negativní dopad na již fungující systémy třídění odpadu.

Liška (STAN): Zálohování PET láhví nedává smysl, ministr Hladík podlehl lobbistům
Foto: STAN
Popisek: Petr Liška

 Návrh na zavedení zálohování, který se snaží prosadit nápojářský průmysl skrze Ministerstvo životního prostředí, je zbytečný a může mít negativní dopad na již fungující systémy třídění odpadu. V mnoha obcích, jako je ta naše, máme dlouhodobě osvědčený systém separace, který efektivně funguje a motivuje občany ke sběru odpadu. Místo zavádění nových záloh bychom se měli zaměřit na posílení stávající infrastruktury a motivaci k recyklaci.

Ministerstvo životního prostředí by se mělo soustředit na podporu budování zpracovatelských zařízení, která nám v mnoha oblastech chybí. Suroviny tak zbytečně končí ve spalovnách, což je nejen ekonomicky nevýhodné, ale i ekologicky škodlivé. Podpořme raději to, co už funguje, a investujme do smysluplných řešení, která skutečně povedou ke zlepšení životního prostředí.

Tento návrh na zálohování není krokem vpřed, ale spíše zpět. Je načase, aby MŽP začalo naslouchat těm, kteří se dlouhodobě věnují problematice odpadového hospodářství a mají skutečné výsledky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Petr Liška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

23:08 Vanka (ANO): Pojďte volit a vyšlete vzkaz vládě

Senátní volby 2024 jsou dokonalým prostředkem k vyjádření vašeho postoje. Nedílnou součástí Senátu Č…