Ministr Bartoš: Z fondů EU jsme letos využili sto procent

14.08.2024 12:12 | Monitoring

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie

Ministr Bartoš: Z fondů EU jsme letos využili sto procent
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Celých 578 miliard, do poslední koruny, Česko využilo peníze z fondů EU v letos uzavřeném období. Díky tomu máme bezpečnější a rychlejší cesty, čistší vzduch, kvalitnější vzdělání a dostupnější a modernější zdravotní péči.

Využívání evropských fondů zastřešuje Ministerstvo pro místní rozvoj, které má pod palcem i jeden z největších dotačních programů u nás, Integrovaný regionální operační program. Například na Vysočině se díky němu podařilo vybudovat Komunitní centrum Moravia, které nabízí sociální a vzdělávací aktivity.

V Brně jezdí cestující bezpečněji a pohodlněji v nových nízkopodlažních kloubových trolejbusech. Dotace pomohly i s proměnou průmyslového areálu dolu Hlubina v kulturní a vzdělávací centrum v Ostravě nebo s pořízením nových přístrojů pro nemocnici Most. Ten výčet by byl dlouhej – za dvacet let v Unii evropské fondy podpořily přes 150 000 projektů po celé republice.

A co dál? Současné programové období začalo ještě lépe, než to předchozí. Česko už proplatilo příjemcům skoro 11 % z 525 miliard. Nesmíme ale zapomínat ani na budoucnost po roce 2027, kdy k nám z EU bude proudit méně peněz. Důležité je necukrovat podporu po troškách všude a všem, ale zaměřit se na to, co je pro naše obyvatele opravdu důležité, třeba dostupné bydlení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartůšek (Přísaha): Další selhání vlády. Síkela bude řešit Afriku a Latinskou Ameriku

20:05 Bartůšek (Přísaha): Další selhání vlády. Síkela bude řešit Afriku a Latinskou Ameriku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…