Ministr Hladík: Negativní dopady na přírodu je třeba řešit, aplikace učí turisty plánovat výlety

19.06.2024 9:15 | Tisková zpráva

Aplikace EPU pomáhá s overturismem a hledá atraktivní trasy pro milovníky přírody. Turisty navíc učí cestovat tak, aby se k přírodním lokalitám chovali šetrně. Současně představuje nejen vzácné nebo chráněné rostliny a živočichy, kteří se zde vyskytují. Do aplikace, která se stala nejstahovanější svého druhu, je nově možné také nahrávat své tipy na výlet.

Ministr Hladík: Negativní dopady na přírodu je třeba řešit, aplikace učí turisty plánovat výlety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Víte, co má společného ochrana přírody a cestovní ruch? Odpovědí je EPU. Tři písmena, zkratka pro průlomovou aplikaci do mobilních telefonů, která svým uživatelům najde ten správný výlet do míst, kde si užijí unikátní přírodu, klidné prostředí a vyhnou se davům turistů a přeplněným parkovištím.

Proč stále jezdit na přeplněnou Kvildu či Březník, když je na Šumavě tolik jiných krásných míst?! Inspiraci před začátkem prázdnin přináší milovníkům turistiky mobilní aplikace s názvem EPU. Přivádí turisty do atraktivních, avšak méně navštěvovaných lokalit v české přírodě, a pomáhá tak s overtourismem. To ale není všechno!

Aplikace vznikala ve spolupráci s institucemi, zaměřenými na ochranu přírody, například Agenturou ochrany přírody a krajiny nebo správami všech našich národních parků a organizacemi, zřízenými kvůli propagaci turistického ruchu či turismu, jakou je například CzechTourism. Díky tomu představuje i rostliny a živočichy, často vzácné nebo kriticky ohrožené, které se na daných trasách vyskytují.

„Naším cílem je uživatelům zajímavou formou přiblížit okolní přírodu a vzbudit v nich aktivní zájem o její ochranu. Nově mohou uživatelé také vkládat své vlastní tipy na výlety, na jejichž základě budeme vytvářet nové trasy. Tímto způsobem mohou přispět k omezení overturismu např. v okolí svého bydliště. V rámci aplikace budeme také pořádat různé exkurze, dobrovolnické akce a úklidy přírody. Navazujeme spolupráci s ochranářskými skupinami, které se aktivně starají o přírodu a chtěli bychom naše uživatele dostat i na jejich tradiční dobrovolnické akce,“ uvádí Ladislav Cirhan ředitel společnosti Gatyer, která aplikaci vyvinula.

Výlety jsou plánovány do míst, kde potenciálně vyšší návštěvnost nemá negativní vliv na okolní prostředí, jako je tomu na mnoha lokalitách v národních parcích či v národních přírodních rezervacích. Národní parky a národní přírodní rezervace chrání ty nejcennější a zároveň nejcitlivější ekosystémy, které může vysoká návštěvnost poškodit. Turisté si tento fenomén často vůbec neuvědomují.

Společnost Gatyer s aplikací, již si od uvedení na trh stáhlo více než 17 tisíc lidí, reagovala na trend, na který upozorňuje agentura CzechTourism a je v tuzemsku patrný dlouhé roky. Češky a Češi se vracejí do přírody. Na turistických stezkách lze během dovolené potkat stále více lidí s pohorkami, batohem a mobilní aplikací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ještě dodám, ono stačí nechovat se jako ....., chodit jen po vyznačených trasách, kde je zákaz, tam nechodit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRhino , 19.06.2024 10:00:06
neřvat a neházet odpadky. Zkrátka se chovat slušně a ne jako appkový rozjívený křupan.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Neschopnost Fialovy vlády má sílu staleté vody

20:11 Schillerová (ANO): Neschopnost Fialovy vlády má sílu staleté vody

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pomoci po povodních ze strany státu.