„Zatím více než z poloviny dovážíme například ovoce z mírného pásma a vepřové maso. Usiluji o to, aby se tento trend otočil a byli jsme soběstační v tom, co si můžeme v našich podmínkách vypěstovat a vyprodukovat. Tomu by měla pomoci i podpora konkurenceschopnosti,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Na podporu zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti v potravinářství je připraveno z národních peněz v letech 2015 – 2020 ročně kolem 200 milionů korun. Z eurodotací, v rámci Programu rozvoje venkova, půjde v následujících pěti letech do této oblasti zhruba 4,6 miliardy korun. Peníze budou určeny na zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh a na vývoj nových produktů, postupů a technologií. Od letošního roku mohou potravináři žádat o podporu také u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.
Pokud jde o proexportní možnosti, ministr Marian Jurečka poukázal na nutnost zvýšit podporu exportu a naučit se vyvážet na nové trhy.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV