Ministr Lipavský: Přibližně 99,9 % vývozu EU do Chile bude osvobozeno od cel

25.07.2024 13:04 | Monitoring

Projev na 27. schůzi Senátu ČR 25. července 2024 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Pokročilá rámcová dohoda mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Chilskou republikou na straně druhé podepsaná dne 13. 12. 2023 v Bruselu.

Ministr Lipavský: Přibližně 99,9 % vývozu EU do Chile bude osvobozeno od cel
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Námi předkládaná rámcová dohoda mezi EU a Chile posílí dlouhodobé partnerství EU s důležitým a obdobně smýšlejícím partnerem v oblasti Jižní Ameriky, přispěje k ekonomické odolnosti obou stran a podpoří společná řešení současných globálních výzev.

Chile je první zemí regionu Latinské Ameriky a Karibiku, která s EU podepsala tuto dohodu nové generace. Jednání byla zahájena v roce 2017 a skončila dojednáním textu v prosinci 2022, během právě českého předsednictví v Radě EU.

EU má v chilské zahraniční politice privilegované postavení, pro EU je Chile blízký partner svými pozicemi. Je to typicky spřátelená země. Také se dá říct, že téměř vždy hlasuje s Evropou. EU je třetím největším obchodním partnerem Chile, po Číně a USA.

Po schválení dohody Evropským parlamentem v únoru 2024 a ratifikaci kongresem v Chile začne být okamžitě prozatímně prováděna obchodní část dohody, což přispěje k posílení obchodní výměny mezi zeměmi EU a Chile. Prozatímní dohoda zaměřená především na liberalizaci obchodu pozbude platnosti, jakmile po ratifikaci všemi členskými státy vstoupí v platnost pokročilá rámcová dohoda. V ten moment přibližně 99,9 % vývozu EU bude osvobozeno od cel, což by mělo výrazně zvýšit objem vývozu z EU do Chile.

Dovolte mi na závěr zmínit, že v letošním roce si ČR připomíná 100 let od navázání diplomatických styků s Chile, takže to bude i symbolické, když naše vztahy podpoříme dokončením ratifikačního procesu, dohody.

Děkuji, že mi bylo možno napevno zařadit tento bod. Děkuji.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

4:28 Michálek (Piráti): Miliardové zakázky do firem premiéra už se nebudou opakovat

Právě jsem předložil důležitou opravu zákona o veřejných zakázkách. Díky ní premiér ani ministři neb…