Ministr Šalomoun: Možnosti požádat o osvědčení pro účastníky tzv. třetího odboje se rozšíří

05.06.2024 15:14 | Tisková zpráva

Vláda schválila novelu zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, kterou připravil ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. Díky novele se rozšíří a usnadní možnosti získat osvědčení člena tzv. třetího odboje, na které je navázána úprava výše penzí dle zákona o důchodovém pojištění.

Ministr Šalomoun: Možnosti požádat o osvědčení pro účastníky tzv. třetího odboje se rozšíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády

Jde tak o další kamínek do skládačky, kterým vláda napravuje problém s nízkými důchody bývalých bojovníků a odpůrců komunistického režimu. Podle novely, kterou dnes vláda schválila, budou moci žádost o osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu podat nově i příbuzní nebo také ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Novela dále umožní podat žádost o osvědčení i za dosud žijící osoby.

„Cílem této novely je usnadnit řešení problému nízkých důchodů a obecně nedostatečného zajištění ve stáří u lidí, kteří se před rokem 1989 postavili komunistické totalitě. Bývalí disidenti často pak pobírali nízké důchody. A to kvůli tomu, že za komunismu museli vykonávat podřadné práce nebo nemohli pracovat vůbec, protože byli ve vězení. Současnou úpravou řešíme snadnější přístup k získání osvědčení pro účastníky komunistického odboje,“ uvádí ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun.

„Jeho získání je totiž podmínkou pro úpravu výše penzí pro tyto osoby na základě dřívější změny zákona o důchodovém pojištění, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí,” dodává Šalomoun.

Návrh na rozšíření okruhu žadatelů, kteří budou moct žádost o osvědčení člena odboje proti komunismu podat, vychází z analýzy, kterou vláda projednala 10. dubna tohoto roku. Závěry analýzy doporučily právě usnadnit přístup k získání tohoto osvědčení. Na základě něj stát vyplácí jednorázový příspěvek pro bývalé členy odboje a řídí se jím případné narovnání penzí.

Vláda také schválila, aby novelu Poslanecká sněmovna projednala ve zrychlené proceduře, tedy podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny už v 1. čtení. Rozhodla tak kvůli časové naléhavosti s ohledem na věk osob, kterých se navržená úprava dotýká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

22:12 Vondráček (ANO): Rada vlády pro paměťovou agendu. Zaplatíme si 6 úředníků navíc

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému úřadu pod Úřadem vlády.