Niedermayer (TOP 09): Evropská unie není šampionem světového růstu

30.08.2024 16:21 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zaostávání ekonomik členských zemí Evropské unie za konkurencí

Niedermayer (TOP 09): Evropská unie není šampionem světového růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Evropská unie není šampionem světového růstu. I když jsou data trochu lepší, než si lidé myslí, není pochyb o tom, že v růstu za našimi hlavními soupeři – zejména Spojenými státy – v mnoha důležitých oblastech zaostáváme. Totéž platí i v oblasti nových „čistých“ technologií ve srovnání s Čínou. Ačkoli Evropská unie podnikla řadu kroků k obrácení tohoto trendu, mnozí se domnívají, že to k obratu nebude stačit. Proto stojí za zmínku aktuální iniciativa, která právě vrcholí.

Evropská komise před více než půl rokem pověřila bývalého prezidenta Evropské centrální banky a italského expremiéra Maria Draghiho, aby vypracoval zprávu na toto téma. Poté, co bylo na analýzu poskytnuto více času, bude zpráva zveřejněna po prázdninách.

Již před mnoha týdny však byl publikován podobný report, zaměřený na stav a budoucnost jednotného trhu, z pera dalšího významného evropského politika, bývalého italského premiéra Enrico Letty. Tento report identifikuje tři klíčové oblasti, komunikace, energetiku a kapitálový trh, ve kterých dřívější rozhodnutí „nerozvíjet je v rámci společného trhu“ nyní brzdí ekonomický růst. Tato práce by měla mít významný ohlas v zemích, jako je Česká republika, kde je další rozvoj unijního trhu jednou z hlavních priorit napříč politickým spektrem.

Jednotlivé oblasti podrobněji rozebírám ve starším článku pro Hospodářské noviny ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

16:02 Schillerová (ANO): Kraj není jen rozlehlá budova na náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám