Niedermayer (TOP 09): Potíže pana premiéra

04.02.2020 8:36 | Zprávy

Komentář na facebookovém profilu k stylu práce premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Potíže pana premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Za věci, které se zjevně vládě nedaří (eshop na dálniční známky, „nestavba“ dálnic a další) mohou buďto zlí nepřejícníci (= občanská společnost, která využívá práva daná zákony státu), anebo nově "nepracující úředníci". Ty podle pana premiéra nejde odvolat, lze je jen "vyzvat k rezignaci".

Jako obvykle s panem premiérem, je to úplně jinak. A o tom "jak a proč" napsali text mí stážisti.

Ale asi chápu, proč je pro pana premiéra odvolávání státních zaměstnanců ne z minuty na minutu, ale pomocí hodnocení, které poukáže na jejich špatnou práci (jasně a transparentně), problém. Myslím, že z Agrofertu zná jen dva typy podřízených:

  • Jedna skupina je loajální dokonce až za hranice zákonů či dokonce své svobody. Nemá problém podepsat prohlášení, že dcera Agrofertu je malý podnik, nebo sesbírat peníze za pochybnou reklamu na financování Čapího hnízda
  • Druhá jsou třeba zaměstnanci jeho drůbežáren. Placeni neskutečně nízkou mzdou a v práci je drží jen nedostatek informací či odvahy udělat změnu. Asi je v AGF označují za "výrobní sílu" (a neustále se rozhlížejí, ze které části světa lze dovést sílu levnější)

Státní úřady by neměly mít ani jednu z těchto kategorií zaměstnanců. Úředníci by měli v rámci zákonů a pravidel pracovat co nejlépe pro měnící se vlády. A pokud nepracují dobře, zákon zná cestu k jejich odvolání a propuštění (viz text). Jen cestou, která není o tom, že se nadřízenému "nelíbí", ale že ten doloží, že špatně pracují.

Náš stát nefunguje moc dobře, a možná, že ta ochrana je někdy zbytečně silná. Ale musí nějaká být – vláda není neomezeným vládcem na neomezenou dobu, ale získala jen právo naši zemi na pár let spravovat. Pokud tato vláda zjistila, že ministerstva jsou plná „nefachčenků“, měla hodně času na to si s nimi poradit (třeba na samotném ministerstvu dopravy vládne ANO již 6 let). Za tu dobu mohla desítky špatně pracujících lidí propustit, ne-li dokonce ministerstvo "od podlahy" reorganizovat. A nabrat lidi, kteří budou "makat".

Takže, jsem rád, že pravidla existují a doufám, že aspoň část lidí pochopí, že pan premiér neříká pravdu. A třeba do velké míry maskuje neschopnost svou a svých kolegů jasně a srozumitelně říci, co jeho vláda chce.

Pokud si mám vybrat mezi světy "podle Agrofertu", a nebo světem se "služebním zákonem", zdá se mi osobně volba jasná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.