Nový (TOP 09): Opozice bude jako obvykle střílet mimo terč

07.08.2024 4:28 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke státnímu rozpočtu.

Nový (TOP 09): Opozice bude jako obvykle střílet mimo terč
Foto: TOP 09 / Ivan Štefko
Popisek: Miloš Nový

Je mi jasné, že při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2025 bude opozice jako obvykle střílet mimo terč. Zcela určitě se objeví kritika, že vláda hodlá prostřednictvím hospodaření státních fondů uměle snižovat deficit státního rozpočtu.

Proč tato kritika nebude namístě?

Hospodaření státu se totiž posuzuje podle stavu veřejných financí, kam kromě státního rozpočtu ještě spadají finance právě uvedených státních fondů (např. Státní fond dopravní infrastruktury, Státní fond životního prostředí, Státní fond kultury, Státní zemědělský intervenční fond a jiné), dále hospodaření měst, obcí a krajů, finance zdravotních pojišťoven atd. Kdybychom chování státu známkovali jen podle státního rozpočtu, pak by to měl ministr financí velmi jednoduché. Letos by například změnou RUD (po schválení sněmovnou) osekal výdaje měst, obcí a krajů o 252 mld. Kč a tyto by převedl do státního rozpočtu. Státní rozpočet by byl vyrovnaný a ministra bychom jej všude chválili, jaký je to hospodář.

Shrnuto: Ekonomy musí zajímat především veřejné finance. O státní rozpočet se povede bitva ve sněmovně, ale to už je záležitost více méně politického marketingu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD své sliby plní – přijďte prosím k volbám a podpořte naše kandidáty!

17:02 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD své sliby plní – přijďte prosím k volbám a podpořte naše kandidáty!

Již dnes a zítra proběhnou volby do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu Parlamentu České republiky…