Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách

16.09.2024 11:09 | Monitoring

Hejtman Petr Kulhánek (STAN) celé uplynulé volební období přehlížel nutnost podporovat a rozvíjet sociální služby v Karlovarském kraji. Jeho radní Robert Pisár (STAN) ho v těchto rozhodnutích podporoval a mnohdy nabádal k ještě razantnějším škrtům.

Oulehlová (ANO): Čtyři roky jsme bojovali proti škrtům v sociálních službách
Foto: ANO
Popisek: Renata Oulehlová

„Moc jsme bojovali například za zahájení rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš, které chtělo současné krajské vedení škrtnout a odložit. Přitom jsme hejtmanovi Kulhánkovi připravili veškeré podklady. Naštěstí byl náš tlak tak velký, že k zahájení rekonstrukce došlo,“ říká poslankyně parlamentu a krajská zastupitelka Renata Oulehlová (ANO), která rovněž připomněla naprosto absurdní snahu radního Roberta Pisára seškrtat peníze na pomoc malým hospicům a dát je těm velkým.

„Otázka hospiců je velmi citlivé téma a každému, kdo se snaží zajistit lidem klidné a důstojné dožití, patří obrovské poděkování a obdiv. Jenže vedení Karlovarského kraje mělo jiný názor a místo podpory zvažovalo likvidaci těchto malých zařízení. To jsem nemohla dopustit, proto jsem zalarmovala i ostatní zastupitele a přiměla vedení kraje navýšit objem celkových prostředků na pomoc hospicům s tím, že těm malým zůstala podpora zachována,“ vzpomíná poslankyně na dosti necitlivý a nekoncepční návrh radního Roberta Pisára.

Podle jejích dalších slov opozice každoročně hejtmana kritizovala za utlumení podpory služby senior expres, o kterou je stále velký zájem, ale kraj ji v minulých letech dotoval jen minimálně. „Nyní před volbami se ale tímto programem chlubí a snaží se voliče přesvědčit, že na ně myslí,“ pokračuje dále poslankyně parlamentu.

Ta je známa svým hlubokým sociálním cítěním a otázkám péče o seniory a handicapované spoluobčany věnuje mnoho času a energie. Je také podepsána pod stavbou Domova pro seniory a domova se zvláštním režimem Čtyřka v Sokolově, který je nejmodernějším zařízením svého druhu v našem kraji.

„Sociální služby si zaslouží daleko více pozornosti, než tomu bylo doposud. Radní Robert Pisár zklamal zaměstnance pečující o seniory a nemocné spoluobčany, když poděkoval ministru Mariánu Jurečkovi, že jim v roce 2023 nezvýšil mzdy. To byl opravdu velký přešlap, ale jen to dokreslilo skutečnost, že hejtman Petr Kulhánek ani Robert Pisár nebojují za obyvatele Karlovarského kraje, ale snaží se zavděčit vládě a jejím ministrům. Vláda ale na Karlovarský kraj dlouhodobě kašle,“ doplňuje poslankyně parlamentu a stínová hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Obě poslankyně se shodují na tom, že vzhledem k aktuálnímu věkovému složení obyvatelstva Karlovarského kraje je nutné věnovat sociální oblasti zvýšenou pozornost a finanční podporu. „Je třeba zmodernizovat a dovybavit mnohá zařízení, dostatečně finančně ohodnotit zaměstnance, kteří v tomto oboru pracují a rozvíjet poskytované služby. Témat a problémů je bohužel velmi mnoho. Jedním z nich je například odlehčovací služba, která by v našem kraji měla mít daleko více poskytovatelů s větší kapacitou lůžek,“ dodala Renata Oulehlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?