Pospíšil (TOP 09): Akční plán kultury zajišťuje podporu řadě konkrétních projektů

18.06.2024 14:07 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy schválila Akční plán Kulturní politiky hlavního města Prahy 22+ na rok 2024. Dokument obsahuje konkrétní projekty připravované hlavním městem nebo jím zřizovanými či založenými organizacemi, které budou v letošním roce zahájeny nebo se v nich bude pokračovat. Jejich prostřednictvím tak bude naplňována kulturní politika Prahy.

Pospíšil (TOP 09): Akční plán kultury zajišťuje podporu řadě konkrétních projektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Jedná se o velké projekty, jako například příprava stavby Vltavské filharmonie, rekonstrukce Divadla na Vinohradech, řešení stálého umístění pro Slovanskou epopej, dokončení Depozitáře Bouchalka, vytvoření nové expozice v Clam-Gallasově paláci, ale i o menší záměry, jako Pražské kulturní fórum či Pražské židle a stolky.

„Schválili jsme Akční plán kultury 2024, který přinese do města řadu nových kulturních projektů nebo bude pokračovat v již rozjetých aktivitách. Od rekonstrukce významných kulturních objektů, jako Vinohradské divadlo, po menší komunitní aktivity, jako jsou Pražské stolky a židličky. Mezi další plánované projekty patří obnova Desfourského paláce, renovace Muzea Prahy a Langweilova modelu, oprava varhan v kostele sv. Šimona a Judy nebo příprava nákladného projektu Vltavské filharmonie. Cílem je, aby tyto projekty ve výsledku přinesly Pražanům nové a zajímavé kulturní příležitosti a zážitky," říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Akční plán je klíčový strategický dokument, který každoročně konkretizuje dříve schválenou Kulturní politiku hlavního města Prahy 22+. Ta shrnuje vize a cíle hlavního města v oblasti kultury a kreativních odvětví a pojmenovává jeho stěžejní ambice. Jedná se o obecný dokument, jehož cílem je nalezení široké shody nad budoucím směřováním pražské kultury. Dále je pak rozpracováván právě prostřednictvím akčních plánů na jednotlivé kalendářní roky obsahující již konkrétní projekty a akce.

Akční plán na rok 2024 projednal na 11. jednání dne 3. dubna 2024 Výbor pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a podporu cestovního ruchu Zastupitelstva hl. m. Prahy a vyjádřil s ním souhlas. Nyní jej podpořili také pražští radní.

Podle schválené Kulturní politiky je garantem implementace Řídící výbor, složený se zástupců politických stran, odborné veřejnosti a aktérů, odpovídajících za implementaci. Koordinaci procesů, tvorbu návrhů akčních plánů, evaluačních zpráv a participace bude i nadále provádět odbor kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy ve spolupráci s městskou organizací Kreativní Praha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše