Premiér Fiala: MotoGP přivede do Brna desetitisíce diváků a pomůže prestiži ČR

29.08.2024 9:15 | Monitoring

Po pěti letech se v roce 2025 do ČR vrátí šampionát MotoGP. Ve středu 28. srpna 2024 to na tiskové konferenci v Brně oznámil premiér Petr Fiala společně s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem, primátorkou Brna Markétou Vaňkovou, prezidentem Autoklubu ČR Janem Šťovíčkem, předsedou představenstva společnosti Automotodrom Brno Karlem Hubáčkem a dalšími.

Premiér Fiala: MotoGP přivede do Brna desetitisíce diváků a pomůže prestiži ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Díky spolupráci státu, města Brna, Autoklubu ČR a Jihomoravského kraje se podařilo zařadit Velkou cena Brna do kalendáře mistrovství světa silničních motorek. Autoklub ČR a Automotodrom Brno se společností Dorna Sports podepsaly memorandum a díky tomu se už v létě příštího roku pojede tato tradiční úspěšná akce. Součástí mistrovství světa je právě i nejsledovanější kategorie MotoGP.

To je možné i díky přislíbené podpoře státu. Na financování se budou podílet veřejné i soukromé subjekty. Město Brno i Jihomoravský kraj přispějí každý 35 mil. Kč. Stát prostřednictvím Národní sportovní agentury přidá podle předsedy vlády vyšší desítky miliónů korun. Po organizační stránce se o pořádání obnovené Grand Prix České republiky zasadí Autoklub ČR společně s Automotodromem Brno.

„Závody silničních motocyklů mají na brněnském Masarykově okruhu tradici od 50. let minulého století. Jde o prestižní celosvětovou událost, která do České republiky a hlavně na jižní Moravu přivede desetitisíce návštěvníků, často ze zahraničí. Jsem moc rád, že se nám podařilo na tuto tradici navázat a mistrovství světa silničních motocyklů se do Brna po pěti letech vrátí,“ uvedl premiér Fiala.

Stát se rozhodl pro podporu závodů nejen proto, že nový vlastník garantuje klíčový rozvoj areálu, ale i kvůli tomu, že v minulosti šlo o jednu z nejnavštěvovanějších sportovních akcí. Pro region jde o důležitou událost, která má pozitivní ekonomické dopady pro celou ČR. Přesný termín obnovených závodů bude znám v následujících týdnech po finalizaci kalendáře FIM pro rok 2025. Jisté ale je, že bude v letní sezóně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

MotoGP - naleštěná fialová bída - stát seká měsíčně miliardové dluhy - nejsou peníze na školství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 29.08.2024 9:53:16
a za této situace vyhodit přes sto milionů veřejných peněz za motoristický putovní cirkus může jen finanční negramot.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině

14:04 Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině

Víte, že když pro vás přijede sanitka v kraji Vysočina a budete potřebovat akutně defibrilátor, že m…