Premiér Fiala: Návrat války do Evropy připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá

18.09.2022 11:41 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala zahájil v sobotu 17. září 2022 XXII. Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Premiér ve svém projevu zdůraznil priority a kroky vlády v oblasti obrany a bezpečnosti.

Premiér Fiala: Návrat války do Evropy připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Válka na Ukrajině celé Evropě dokazuje, že svět je stále plný hrozeb. Těch tradičních, jako je dnešní ruská agrese, i těch novějších, jako jsou různé hybridní útoky. Nikdy se to nezmění, takže záruky, které nám NATO poskytuje, budou neustále potřeba. Na světě není silnější vojensko-politické spojenectví, které by svým členům garantovalo takovou bezpečnost, jakou si dnes užíváme my,“ řekl Petr Fiala při zahájení.

Premiér se také setkal se zástupci českého obranného průmyslu a prohlédl si i prezentaci modernizace Armády ČR.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Návrat války do Evropy nám také znovu naléhavě připomíná, že naše bezpečnost není samozřejmá a že ani není zadarmo; že je nutné do ní promyšleně investovat a aktivně se o ni starat. To se týká financování obrany, které Česká republika konečně významně navyšuje, ale také vzdělávání obyvatel a posilování vnitřní bezpečnosti,“ uvedl na závěr své řeči premiér Fiala.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Jejím hlavním cílem je prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR jako jedna z mála akcí v Evropě nabízí koncept speciálního partnerského státu pro jedinečnou prezentaci vybrané země, jež na akci může v mimořádném rozsahu představit své ozbrojené síly, bezpečnostní složky a produkty firem, působících v obranném a bezpečnostním průmyslu.

Polsko bylo v roce 2014 první zemí, jež se ujala role speciálního partnerského státu. Následovalo Švédsko v roce 2015, Německo (2016), Slovensko (2017). Při 100. výročí založení samostatného Československa a jeho ozbrojených sil se v roce 2018 role partnerského státu ujaly Spojené státy americké, které ke vzniku našeho státu značně přispěly. Následovalo Rumunsko v roce 2019.

Vzhledem k mimořádným protipandemickým opatřením se partnerským státem 20. ročníku stala v roce 2020 Česká republika. Při 20. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR se role speciálního partnerského státu ujalo podruhé Švédsko. Partnerem letošního ročníku je NATO.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.