Primátor Svoboda: Hlavní město získává do svého vlastnictví krásnou a funkční budovu

23.06.2024 10:21 | Tisková zpráva

Do rozlehlé budovy na adrese Václavské náměstí 42 se nejpozději v roce 2028 trvale přesunou stovky zaměstnanců Magistrátu hl. m. Prahy. Odkup budovy celkem za 3,542 miliardy korun vyjednalo hlavní město Praha s jejím dosavadním majitelem, Komerční bankou, která ji vlastní skrze svou dceřinou společnost VN 42, s.r.o.

Primátor Svoboda: Hlavní město získává do svého vlastnictví krásnou a funkční budovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

V pátek 21. června 2024 dohodu stvrdili podpisem smlouvy primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka a Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky. Slavnostního podpisu se zúčastnil také ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Kubelka.

„Hlavní město získává do svého vlastnictví krásnou a funkční budovu, která bude sloužit nejen pro správu věcí veřejných, ale především všem Pražanům. Má to finanční přínos, již nebude potřeba dál si nákladně pronajímat Škodův palác. Vzhledem k větší kapacitě také bude možné dostat pod jednu střechu i další agendy hlavního města. A plusem je i poloha v samotném centru, v blízkosti tří linek metra. Věřím, že to ocení všichni Pražané, kteří tam budou docházet. A děkuji všem, kteří se o úspěšné dovedení této transakce do úspěšného konce zasloužili,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Je to významný nákup, který městu zajistí funkční budoucnost. Bude dobře sloužit jak pro zaměstnance úřadu, tak zejména pro veřejnost. Je to totiž vhodná budova na skvělém místě s mimořádným přístupem k veřejné dopravě. Cena je sice vyšší, ale splňuje všechny předpoklady pro fungování moderního úřadu. Jednání bylo dobré a proběhlo se seriózním partnerem a jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout do úspěšného konce,“ sděluje Zdeněk Kovářík, radní pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

Komerční banka v září 2023 rozhodla, že bude usilovat o prodej své společnosti VN 42, která vlastní budovu Komerční banky na Václavském náměstí, již pronajímá Komerční bance a dalším nájemcům. Komerční banka pak dne 12. března 2024 vyzvala prostřednictvím společnosti Knight Frank, spol. s r.o., zájemce k předložení nabídek na koupi společnosti VN 42.

Představenstvo Komerční banky po vyhodnocení obdržených nabídek rozhodlo o zahájení vyjednávání o podmínkách případného budoucího prodeje s předkladatelem nejlepší nabídky, hlavním městem Prahou. Obě strany nakonec dospěly ke vzájemné dohodě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …