Primátor Svoboda: Jako lékař moc dobře vím, jak je sport nedílnou součástí života

01.07.2024 20:07 | Monitoring

Mladí sportovci, reprezentující hlavní město, suverénně ovládli Olympiádu dětí a mládeže (ODM) v Jihočeském kraji. Na klání krajů ve dnech od 23. do 27. června 2024 soutěžilo téměř 3 500 mladých nadějných lidí ve 20 sportech a 78 disciplínách, kteří vybojovali více než dvě stě sad medailí. Pražské dívky a chlapci vyhráli celkem 94 medailí. Sportovci z Prahy na největší multisportovní akci v České republice zvítězili podruhé za 21. ročníků.

Primátor Svoboda: Jako lékař moc dobře vím, jak je sport nedílnou součástí života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Sportovci z hlavního města Prahy dokázali překonat hranici 500 bodů a suverénně ovládli celkové hodnocení. Druhé místo obsadil s téměř sto bodovým rozdílem Jihomoravský kraj a stupně vítězů doplnil v těsném závěsu kraj Středočeský. Pražským týmům se dařilo především v atletice, badmintonu, moderní gymnastice, paraplavání, beachvolejbalu, softballu, florbalu či jachtingu. Zlatých medailí přivezli do Prahy celkem 29, stříbrných 28 a bronzových 37. Jen v atletice pražským chlapcům zacinkalo zlato hned čtyřikrát a dívkám pětkrát, v badmintonu chlapcům třikrát a dívkám jednou a z moderní gymnastiky pražské juniorky přivezly na pět zlatých medailí.

Podrobnější výsledky jsou k dispozici ZDE. Mladí Pražané si užívali sportovní atmosféru a bojovali v duchu fair play.

„Mám z toho radost, jak z výkonů, tak z účasti. Jako pražský primátor a lékař moc dobře vím, jak je sport nedílnou součástí života. A jsem opravdu moc rád, že sport je v obecném povědomí,“ uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

„Atmosféra i sportovní výkony byly báječné a musím všem vyslovit velký obdiv a uznání. Gratulujeme všem, kteří získali medaili i všem, kteří na ni nedosáhli, ale Prahu fantasticky reprezentovali. Přeji všem mnoho dalších trenérských úspěchů, mladým sportovcům sportovní i akademické úspěchy a rád bych poděkoval také vedoucím naší veleúspěšné výpravy! Krásné léto, krásné prázdniny a dovolenou! Sportu zdar!“ uvedl Antonín Klecanda radní hl. m. Prahy pro oblast sportu, školství a volného času.

Jižní Čechy na pět dní pohltila nezapomenutelná atmosféra. Na sportovištích i v Olympijském domě to každý den žilo díky tisícům fanoušků včetně dětí ze škol. Spolu s diváky na zahajovacím i závěrečném ceremoniálu se celková návštěvnost vyšplhala na téměř sto tisíc lidí. V hledišti nechyběly ani desítky úspěšných sportovců, mezi něž patří vodní slalomáři Tereza Fišerová, Vít Přindiš a Václav Chaloupka, plavci Kristýna Horská a Ondřej Gemov, fotbalista David Lafata, baseballista Martin Mužík a další.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 7220 lidí

„Když jsem jezdil po sportovištích, tak jsem viděl obrovské souboje. Viděl jsem každý krok, každý úder, každý pohyb provedený úplně naplno a ty souboje byly fascinující. Zažil jsem také situace, kdy se mladí sportovci zachovali podle hodnot fair play,“ líčil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

„Jsem přesvědčen, že každý bude z jižních Čech odjíždět s životním zážitkem. I přesto, že se jedná o Olympiádu dětí a mládeže, můžeme použít termín, že se stává dospělejší. Každým rokem ji všichni berou vážněji a kdyby k ní nepřistupovali jako k opravdové olympiádě, tak by se nám takto velký projekt nikdy nepodařilo uskutečnit,“ Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru.

1500 hodin přenosů

Na olympijské platformě ZDE se každý den promítalo 30 živých přenosů, které dohromady trvaly 1500 hodin. Největší multisportovní akci v České republice si nenechaly ujít ani kamery České televize. Ta od pondělí do čtvrtka vysílala vedle sportovních klání také Studio ČT sport s moderátorem Tomášem Budkou.

Organizace největší multisportovní akce by se neobešla ani bez dobrovolníků. Těch se v letošním ročníku na různých pozicích vystřídalo 120. Především by ale Olympiáda dětí a mládeže neexistovala bez společného zapojení a úzké koordinace krajů a měst, sportovních svazů a klubů a partnerů akce. Olympijskou štafetu nyní přebírá Moravskoslezský kraj, který již za šest měsíců přivítá v roce 2025 zimní edici a další letní ODM se uskuteční v roce 2026 poprvé v historii v hlavním městě Praze, slavnostní zahájení pětidenní akce se uskuteční na fotbalovém stadionu Slavie Praha ve Vršovicích.

Více o ODM včetně fotografií naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

21:03 Berdychová: Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhr…