Rajchl (PRO): Orbán do toho řízl

27.08.2024 17:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k omezení nároku ukrajinských migrantů na bezplatné bydlení v Maďarsku

Rajchl (PRO): Orbán do toho řízl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

Od 21. 8. 2024 mají nárok na bezplatné bydlení pouze ukrajinští migranti z třinácti regionů, kde se skutečně válčí. Zbytek nikoliv. Na ulici se okamžitě ocitlo několik tisíc lidí. Jedním rozhodnutím se krásně ukázalo, kdo je uprchlík, strachující se o život, a kdo jen ekonomický migrant, zneužívající maďarský sociální systém.

Já osobně jsem pro to, abychom udělali to samé a migrantům z regionů, jež nejsou zasaženy válkou, přestali vyplácet jakékoliv dávky a umožnili jim návrat domů, aby mohli svou prací přispět k obnově své mateřské země. Našemu sociálnímu, zdravotnímu i vzdělávacímu systému se velmi uleví a Ukrajině to jistě výrazně pomůže.

Nepovažuji za spravedlivé, aby naši občané čekali na důležitá vyšetření několik měsíců, zatímco lidé, kteří neodešli z válkou zasažené oblasti, k nim měli přístup během několika dní. Nepovažuji za spravedlivé, aby naše děti nebyly přijaty na střední školy jen proto, že jim v přijímačkách chyběl jeden či dva body, a jejich místa obsadily děti, které žádné přijímačky nedělaly a o tu školu nejeví žádný zájem (osobně znám několik takových případů).

A už vůbec nepovažuji za spravedlivé, aby se naši lidé, kteří bez vlastní viny přišli po mnoha letech v zaměstnání o práci, museli doprošovat základní sociální podpory, zatímco lidem, kteří do našeho sociálního systému nepřispěli ani korunou, dával stát bydlení zdarma, a ještě jim návdavkem vyplácel další dávky. Na prvním místě se stát má postarat o své vlastní občany, nikoliv o ty, kterým žádné nebezpečí reálně nehrozilo a kteří sem přišli pouze využívat náš mnohem robustnější a benevolentnější sociální systém.

Proto říkám, udělejme to jako v Maďarsku. Jste PRO?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

6:03 Ministr Stanjura: Budeme průběžně proplácet projekty podle toho, kolik peněz bude potřeba

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k programu dostupného nájemního bydlení