Senátor Canov: Jediný kandidát nemůže za to, že nikdo jiný nekandiduje

26.08.2024 23:08 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákona o volbě prezidenta republiky

Senátor Canov: Jediný kandidát nemůže za to, že nikdo jiný nekandiduje
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Při novele volebního zákona o volbě prezidenta republiky jsem kvůli možnosti, že se při variantě, že je jen jeden kandidát, musí ze zákona volby opakovat, navrhl bod přerušit, protože to považuji za naprosto nesprávné a chybné. Pokud by byl jen jeden kandidát, tak ten nemůže za to, že nikdo jiný nekandiduje. To, že by byl jediný, by nebyla jeho chyba, či dokonce vina.

On by jeden jediný vydával energii za shánění podpisů a finanční prostředky na kampaň. Při opakovaných volbách proti čerstvým protikandidátům by byl v naprosto nezasloužené nevýhodě (nové, již druhé shánění podpisů a nové, již druhé vydávání prostředků na kampaň atd.).

Pro srovnání: Do Senátu může kandidovat jen jeden jediný kandidát ve volebním obvodu, v komunálních volbách může být v obci jen jedna jediná kandidátka atd.

Po mém návrhu byla v jednání učiněna přestávka a v přestávce jsem se s předsedou Senátu a dalšími dohodl, že se věc vezme na projednání Komise pro Ústavu a pokud ta můj názor podpoří, připraví Senát senátní návrh zákona, který umožní, aby i v prezidentské volbě mohl být i jen jeden jediný kandidát.

Na základě této dohody jsem svůj návrh na přerušení schůze vzal zpět.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti

18:09 Vondráček (ANO): Nemůžeme souhlasit s automatickou ztrátou diplomatické hodnosti

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o zahraniční službě