Senátorka Zwyrtek Hamplová: Je to o vztahu k právu a odpovědnosti k voličům

26.08.2024 12:12 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k schválení zákona o korespondenční volbě s výjimkou pro volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Je to o vztahu k právu a odpovědnosti k voličům
Foto: Archiv PL
Popisek: Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová

Riziková a vysoce problematická záležitost z legislativní stránky - volby poštou. Příklad: Jako bychom schválili trest smrti s účinností od 1. 1. 2026, ale právo popravovat si “vydupali” už v roce 2025. Přesně tohle udělala koalice s korespondenční volbou.

Senát schválil korespondenční volbu, zákon teď poputuje k prezidentovi. Češi v zahraničí by tedy nově od příštího roku mohli hlasovat poštou. Tato volba je účinná od 1. 1. 2026, ale s výjimkou (!!!) už roku 2025 - s nedotažením procesu kontroly a trestní odpovědnosti. Riziková záležitost. Nepomohla žádná, ani profesionální, varování. Několik nás tak bylo proti, několik se zdrželo, někdo odešel. Legislativně spornou právní normu schválilo jen 56 senátorů z 81. Zde jsou.

seznam

Jak řekl jeden z nich, má to být další “tečka”. Já však už žádnou tečku po “jedné dávce”, z níž byly náhle tři a více, a po “digitalizaci stavebního řízení podobných kvalit”, že jsme se jimi x hodin zabývali, opravdu nechci. Není to o pojmu opozice - koalice. Je to o vztahu k právu a odpovědnosti k voličům v České republice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richterová (Piráti): Nedostatky v ochraně práv dětí u nás neřeší nikdo systematicky

15:14 Richterová (Piráti): Nedostatky v ochraně práv dětí u nás neřeší nikdo systematicky

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o Veřejném ochránci práv