Šmarda (SOCDEM): Takže tvrdá reforma, tvrdá data

19.07.2024 18:09 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě

Šmarda (SOCDEM): Takže tvrdá reforma, tvrdá data
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SOCDEM Michal Šmarda

Důchodová reforma je naprosto nespravedlivá vůči našim matkám a rodinám. Říká to analýza organizace LIBERI. Podle ní ženy s průměrnou mzdou, které vychovaly dvě nebo tři děti, přijdou během svého důchodu o zhruba 700 tisíc korun. To je fakt nefér! Tyto ženy zachraňovaly průběžný důchodový systém před kolapsem. 

Jak na to vláda reaguje? Omezí výchovné pouze na třetí dítě a sníží podporu všem ostatním. Tato opatření jsou nejen nespravedlivá, ale také vysílají jasný signál mladým lidem, že mít děti se nevyplatí. To fakt chceme? Nemyslím si.

Ženy, které přispěly k udržení důchodového systému, jsou tak nyní za to potrestány. Matky s jedním dítětem přijdou o 570 tisíc korun, bezdětné ženy a muži s průměrnou mzdou přijdou o 440 tisíc korun. To vše pod rouškou snahy o zlepšení důchodového systému, který však ve skutečnosti bere peníze těm, kteří si je zaslouží nejvíce.

Navrhované změny nejsou jen nespravedlivé, ale také neefektivní. Nízká porodnost v letech 1995 až 2005, která přinesla dnešní problémy průběžného systému, je nyní řešena tím, že se snižují důchody těm, kteří děti měli. Vláda tímto vysílá signál, že je výhodnější děti nemít. To je nejen neetické, ale i dlouhodobě neudržitelné.

Navíc se zavádí rodinný vyměřovací základ, který snižuje důchody matkám s dětmi, kromě těch s minimální mzdou a třemi a více dětmi. Ostatní matky s průměrnými a nadprůměrnými příjmy přijdou o čtvrt milionu korun. Vláda tímto opatřením zhoršuje situaci rodin, místo aby jim pomáhala. Místo toho, aby se problémy řešily, vytváří se nové.

Jaké je řešení Sociální demokracie nabízí:

  • Spravedlivé důchody: Ochrana důchodů matek, které se staraly o děti. 
  • Podpora rodin: Zvýšení státní podpory pro rodiny s dětmi. 
  • Udržitelnost: Zajištění spravedlivého systému pro všechny generace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: 100 let odborné knihovny zaměřené na slavistiku

16:14 Ministr Baxa: 100 let odborné knihovny zaměřené na slavistiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stoletému výročí založení Slovanské knihovny.