Vích (SPD) Vláda tají rozpočet a zbytečně rozhazuje

06.08.2024 7:04 | Monitoring

Tak nezodpovědnou vládní finanční politiku už jsme tu léta neviděli. Občany obrat o poslední peníze a rozházet je za věci, které kvalitu života občanů nezvýší. To je program pětikoalice. Proto letos raději tají rozpočet na příští rok.

Vích (SPD) Vláda tají rozpočet a zbytečně rozhazuje
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Tajný státní rozpočet - asi ho nechtějí ukázat před krajskými volbami

Vláda Petra Fialy (ODS) připravuje státní rozpočet na rok 2025 v utajení. Jeho schodek na příští rok má být astronomických 235 miliard korun, přičemž se jedná se o meziroční snížení schodku o pouhých 17 miliard korun. Rozpočty je potřeba tvořit vyrovnané, a nikoliv na dluh, což právě tento rozpočet je. Vláda na straně příjmů prosadila tzv. „konsolidační balíček“, kterým zvýšila plošně daně v podstatě všem skupinám zaměstnanců a zaměstnavatelů, a na straně výdajů snížila valorizace důchodů. Svými kroky vláda také dopustila nebývalou a dlouhotrvající dvoucifernou inflaci. Ekonomika není v dobrém stavu a růst HDP o 0,4 % ve 2. čtvrtletí brzdí průmysl, na který dopadají zejména vysoké ceny energií.

Nesmyslné rozhazování, ale na lidi už peníze nezbývají

Vláda nakupuje bez výběrového řízení americké stíhačky za stovky miliard korun, platí desítky miliard neziskovým organizacím s politickým programem, podporuje Ukrajinu a zároveň platí ročně 95 miliard korun pouze za úroky státního dluhu. Na druhou stranu vláda odmítá zvýšit tarifní platy policistům, kteří hrozí masivními protesty a stávkovou pohotovostí pohrozily i odbory, protože nedošlo k dohodě na růstu platů ve veřejné sféře na letošní a příští rok v rámci tzv. tripartity. Navíc vláda nesplnila ani narovnání platového ohodnocení pro kuchařky, školníky nebo hospodářky. Pokud se vládní strany nedomluví do září, hrozí další stávka. Osobně považuji požadavky na růst platů ve veřejné sféře a zejména policistů za oprávněné.

Nedostatečné mzdy a platy po Fialově drahotě

Podle oficiálních veřejných zdrojů roste počet občanů, kterým jejich měsíční pracovní příjem nestačí na úhradu všech povinných měsíčních nákladů. Hlavní příčinou tohoto stavu je dlouhodobé zdražování základních životních potřeb zaviněné Fialovou vládou. Dle údajů Českého statistického úřadu klesly v minulém roce reálné příjmy českých domácností o 6,5 procenta. Hlavním důvodem je právě to, že zdražení základních potřeb, jako je bydlení, energie nebo potraviny, dlouhodobě výrazně převyšuje růst čistých mezd a platů. Lze tedy jednoznačně konstatovat, že politika vlády Petra Fialy vede k reálnému zchudnutí významné většiny české společnosti.  Důkazem je i značný nárůst podílu zaměstnanců, kteří se propadli pod hranici tzv. minimální důstojné mzdy, která zaměstnanci a jednomu dítěti zajistí dostatečné zdroje na pokrytí standardního životního stylu. Tento podíl během posledních dvou let vzrostl ze 41 procent na dvě třetiny, což je naprosto alarmující.

Je nutné co nejrychleji ukončit působení současné škodlivé vlády, zastavit proces propadu životní úrovně a začít opět pracovat ve prospěch lepších životů všech slušných a pracujících občanů. Je potřeba začít na krajích. Přijďte proto k volbám 20. – 21. září a řekněme společně, že vláda Petra Fialy musí skončit.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Tachovsko nutně potřebuje svoji nemocnici

21:03 Pošarová (SPD): Tachovsko nutně potřebuje svoji nemocnici

Občané z Tachovska v případě, že se dostanou do vážnějších zdravotních problémů, hledají nezbytnou o…