Vinklátová (SLK): Kachle z hradu Návarov zdobí granátová jablka i vyšpulené pozadí

17.10.2022 5:34 | Tisková zpráva

K největším v Libereckém kraji patří soubor kachlů a jejich fragmentů z hradu Návarov. Pochází z větší části z archeologické sbírky Městského muzea v Železném Brodě, kam se dostal jako součást takzvané Vaníčkovy sbírky.

Vinklátová (SLK):  Kachle z hradu Návarov zdobí granátová jablka i vyšpulené pozadí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Další kachle pochází z výzkumu archeologického pracoviště Severočeského muzea v Liberci, který se na hradě Návarově uskutečnil roku 1994.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
„Na archeologických pracovištích našich muzeí pracují vynikající odborníci. Díky jejich práci a interpretaci jejích výsledků jsme schopni nahlédnout i do vzdálené historie našeho kraje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Soubor obsahuje stovky různě velkých fragmentů kamnových kachlů. Ty se dělí na komorové s reliéfní čelní vyhřívací stěnou, jichž se nalezla většina, a nádobkové. „Zcela výjimečným nálezem je keramický článek s motivem granátových jablek, který pravděpodobně sloužil jako obklad soklu kamen, nebo článek s vymodelovanou postavou klečícího člověka, který na lidi vystrkuje své pozadí,“ dodal archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský.

Nejvíce je zastoupena skupina komorových kachlů s reliéfní čelní vyhřívací stěnou. Téměř ve všech případech se jedná o fragmenty kachlů režných, pouze minimum má glazuru. Jen výjimečně se dochovaly celé reliéfní plochy. Rekonstruováno bylo kolem dvaceti reliéfů. Komory kachlů z takzvané Vaníčkovy sbírky byly vesměs druhotně odlámány, plně rekonstruovatelné jsou pouze u kachlů, zachycených výzkumem Severočeského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …