Vinklátová (SLK): Severočeské muzeum chystá výstavu o českých Vánocích v Bulharsku, obdrží dotaci od kraje

08.09.2022 5:35

Mimořádný příspěvek Severočeskému muzeu v Liberci schválila rada kraje. Činí téměř čtyři sta tisíc korun. Díky němu se s umem českých výtvarníků a designérů seznámí bulharské publikum. Muzeum totiž chystá v Českém centru v Sofii reprízu nedávné úspěšné výstavy Design Vánoc.

Vinklátová (SLK): Severočeské muzeum chystá výstavu o českých Vánocích v Bulharsku, obdrží dotaci od kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Pro Liberecký kraj je spolupráce s Českým centrem velmi významná a prestižní. Je nejstarší českou institucí svého druhu za hranicemi a patří k nejdéle působícím zahraničním kulturním organizacím v Bulharsku. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Rádi využijeme možnost prezentovat českou autorskou tvorbu, Severočeské muzeum a Liberecký kraj. Pro tuto prezentaci budeme mít 5 měsíců a rozhodně jich chceme využít nejen jako ukázku umění našich tvůrců, ale také pro propojení kontaktů, které budou moci následně využít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Mimořádný příspěvek muzeu poskytuje kraj proto, že možnost uspořádat výstavu v Bulharsku se naskytla v průběhu letošního roku a schválený rozpočet Libereckého kraje pro rok 2022 s ní nepočítal. Jeho přesná výše činí 389.940 korun. Výstava se uskuteční od 1. října tohoto do 28. února příštího roku. Letos představují výdaje projektu 368.920 korun, v roce 2023 celkem 21.020 korun. 

Výstava, kterou Severočeské muzeum v Liberci uvedlo na přelomu let 2011 a 2022, byla úspěšnou expozicí. Představovala porovnání historických vánočních ozdob s aktuálními tvůrčími přístupy a přinesla křehkou krásu, lehkost, bizarnost, tvarovou i materiálovou rozmanitost těchto tradičních dekorativních předmětů spojených s Vánocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…