Vítová (ANS): Proč kandiduji do Senátu (na Praze 4)?

29.08.2024 23:08 | Monitoring

Zatímco část veřejnosti považuje Senát za zbytečný, já mám názor opačný. Senát je pojistkou, když se schvalují různé zákony, a tak byl ostatně i koncipován. Problém Senátu je, že není plně využíván.

Vítová (ANS): Proč kandiduji do Senátu (na Praze 4)?
Foto: aliancens.cz
Popisek: Aliance národních sil - logo

Mně osobně by se líbilo, kdyby byla jen jedna komora parlamentu, a to nikoliv Poslanecká sněmovna, ale naopak Senát, který by převzal agendu Poslanecké sněmovny PČR, tedy tvorbu zákonů. Navíc senátorů je méně než poslanců a jsou voleni přímo.

Výhody Senátu

Kandidovat může naprosto každý sám (i nečlen politické strany). Každé dva roky se Senát obmění o třetinu (takže je stálá kontinuita). Mohou kandidovat jen lidé nad 40 let, což je důležité vzhledem k životním zkušenostem a odpovědné činnosti při tvorbě zákonů.

Senát je jakási „rada starších“. V této souvislosti připomínám, že například ve starém Římě (když ještě fungoval a nešel do zániku) byla hranice pro volbu senátora 60 let. Opodstatnění Senátu spatřuji také v tom, že jeho předseda přebírá nejvyšší ústavní roli ve státě v momentě, když ji nemůže z jakýchkoli důvodů vykonávat prezident.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Hledají se dobrovolníci

7:05 Senátor Fischer: Hledají se dobrovolníci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním