Zdechovský (KDU-ČSL): Zastavme Čínu ve sběru nejcitlivějších dat lidí v Evropě

18.07.2024 7:17 | Monitoring

Žijeme v nebezpečném světě a Evropa musí čelit hrozbám hned z několika stran. Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, že potenciální nebezpečí může představovat také Čína.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zastavme Čínu ve sběru nejcitlivějších dat lidí v Evropě
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Ohrožení, jimž musí Evropa čelit ze strany Pekingu, mají obvykle sklon působit sice méně nápadně, než např. hrozba ze strany Ruska či islamistů. O to horší následky ale může v budoucnu mít jejich přehlížení.

V současné době se z naprosto pochopitelných důvodů mluví především o potřebě vyšších cel pro dovoz čínských aut na elektrický pohon, prodávaných za dumpingové ceny. Evropa ale potřebuje promyšlenější politiku vůči Číně také v dalších a dosud mnohem méně zmiňovaných odvětvích.

Jedním z nich je nepochybně genomika. Právě toto téma si určitě zaslouží pozornost. Několik poslanců EP v čele se slovenskou poslankyní Miriam Lexmann se tomuto problému věnovalo ve svém nedávném obsáhlém prohlášení, v němž volají i po dalších krocích (ZDE).

Ohrožená data pacientů

Před genomickou politikou Pekingu by se měla mít Evropa skutečně na pozoru, existují proto velmi dobré důvody. Čínské vládní orgány mají zjevný zájem na genomickém profilování etnických skupin za účelem (proná)sledovaní vlastních obyvatel, ale nejen jich.

V ohrožení mohou být i data evropských pacientů. Potenciální zneužití údajů by mohlo mít dalekosáhlé důsledky, od sledování a cílení na jednotlivce na základě jejich genetického profilu až po tvorbu upravených virů.

Jelikož mají k těmto citlivým datům obyvatel přístup i čínské společnosti, v sázce je soukromí a bezpečnost občanů EU. Jak je možné, že Čína může získávat ty nejdůvěrnější informace o lidech v Evropě?

Značné obavy vzbudilo už samotné zapojení genomického gigantu BGI Group a dalších čínských společností s vazbami na státní aparát na světovou scénu v oboru genomiky. Ne náhodou označil Pentagon BGI Group za „čínskou vojenskou společnost.“

Velký komunistický bratr se dívá

Odhalení týkající se genomických údajů ukázala, že rizika narušení soukromí a naší bezpečnosti, spojenými se sběrem a analýzou DNA, vykonávanou společnostmi napojenými na čínsku vládu, jsou naprosto reálná. Právě společnost BGI měla spoluúčast na masovém sledování čínských občanů a umožnění genocidy Ujgurů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Už dnes vidíme, které obce budou potřebovat největší pomoc

10:12 Prezident Pavel: Už dnes vidíme, které obce budou potřebovat největší pomoc

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním